Kommentar

DeSantis knuser Trump på ny måling

Florida-guvernør Ron DeSantis har en tosifret ledelse over Trump blant republikanere og uavhengige velgere som foretrekker en republikansk president i 2024.

DeSantis får 56 % mot Trumps 33 % på den nasjonale meningsmålingen utført av Suffolk University for USA Today.

Svekket posisjon

Målingen er lite egnet til å si noe presist om republikanernes primærvalg fordi den lumper sammen registrerte republikanere med uavhengige velgere som lener mot republikanerne. Sistnevnte gruppe er mer Trump-kritiske. Målingen har også et lite utvalg med kun 1000 respondenter.

Målingen indikerer likevel at Trumps posisjon som republikanernes ubestridte leder og foretrukne kandidat har forvitret.

Trump holdt denne posisjonen frem til mellomvalget 8. november. RealClearPolitics snitt av meningsmålinger i perioden 9. oktober til 10. november viser at 48 % av republikanske velgere foretrakk Trump mot 27 % som ønsket DeSantis.

Ny sherrif

Det gjenstår å se hvor mye GOPs skuffende mellomvalg vil påvirke Trump fremover, men mye har skjedd den siste måneden.

«DeFuture» – New York Post forside etter mellomvalget

Trump ble nærmest unisont utpekt som valgets syndebukk. Et samlet pressekorps var enige, fra Trump-kritiske medier til kommentatorer i GOPs husorgan som NY Post, National Review og Fox News.

DeSantis ble valgets vinner, gjenvalgt som Florida-guvernør med solid margin med inntog hos latin-amerikanske velgere.

Dette til tross for at han la seg til høyre kulturelt og ved å trosse helsemyndighetenes lockdown-anbefalinger. Det hjalp ikke demokratene at man stadig kunne lese om “DeathSantis” i venstre-vennlige medier som CNN, NY Times og Washington Post for hans håndtering av pandemien.

Nevnte medier vil intensivere kritikken mot DeSantis dersom posisjonen hans styrkes frem mot valget i 2024.

Kampanjen for å fasciststemple DeSantis er allerede godt i gang. Norske medier har slengt seg på trenden, men de er jo alltid i et slags merkelig valgkampmodus for demokratene. Trump med hjerne, som klisjeen går.

Starten på slutten…

Trumps skyld i partiets skuffende mellomvalg er mer sammensatt enn mediene ga utrykk for. Enkelte Trump-kandidater til Senatet tapte avgjørende vippestater, mest nedslående i Georgia, Pennsylvania og Arizona. De aller fleste Trump-støttede kandidater vant imidlertid Kongressvalgene sine – også i krevende stater, som Lauren Boebert i Colordao. De fleste representantene i Huset spesielt har vært hardcore Trump-lojalister.

Det spiller derimot ingen rolle hvor stor betydning Trump hadde for valgnederlaget når stadig flere høyreorienterte velgere oppfatter Trump som giftig for partiets vinnersjanser.

Republikanske politikere vil trolig fortsatt trå varsomt i å kritisere Trump fremover, men den sekteriske entusiasmen har visnet.

Trump var høyresidens mest populære kandidat siden Ronald Reagan, og han endret både partiet og den nasjonale samtalen. Men han tapte gjenvalget. En dødssynd som normalt har gitt presidenter L-stempel i pannen for alltid. Helt normale tider er det derimot ikke, og det er for tidlig å avskrive noen utfall riktig ennå.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer