Kommentar

2022 – året det er vanskelig å tro på

Efter to år med påkjenningene pandemien påførte verden, var det vanskelig å forestille seg hvordan 2022 kom til å bli. I 2022 kom utryggheten for alvor inn i folks liv, også i vår del av verden.

Et år må som livet selv leves forlengs. Ofte må man få det på avstand for å forstå konsekvensene av det. I 1962 kom verden på randen av atomkrig. I 1983 begynte folk igjen å frykte for atomkrigens redsler. 1992 startet med at supermakten Sovjet simpelthen ikke eksisterte mer, og vi hadde kommet til verdenshistoriens naturlige endepunkt, ifølge Fukuyama. Tredve år senere er mange usikre og utrygge på hvordan fremtiden blir. De færreste trenger å lure på hvor skjellsettende 2022 har vært.

Russlands invasjon av Ukraina har påvirket ikke bare den internasjonale politikken, men også hverdagslivet til de fleste. Den sikkerhets- og forsvarspolitiske situasjonen i Norden, Europa og verden for øvrig ble påvirket av krigen som fortsatt pågår. Ukrainas frihet er avhengig av vår fortsatte solidaritet og konkrete støtte. Deres kamp er faktisk vår kamp, og vi kan ikke være oss selv nærmest, og bør ikke låne øre til de som mener at krigen i Ukraina ikke angår oss.

Sverige og Finland har søkt om medlemskap i NATO, og er avhengig av det autoritære regimet i Tyrkia for å få slippe inn og bli en del av den kollektive sikkerhetsordningen i Europa med USA som garantist. Selv om krigen i Ukraina har vært ført med konvensjonelle våpen, er det også andre virkemidler i bruk. Falske nyheter skaper usikkerhet om mediene er til å stole på, og reduserer tilliten til ulike institusjoner i samfunnet. Invasjonen i Ukraina og Russlands trusler mot andre land viser at vi ikke kan ta vår frihet for gitt.

I Tyskland ble det avslørt konkrete planer om statskupp. USAs president Joe Biden og hans parti slet med oppslutningen. Både Kongressen og hans eget parti var så splittet at det var vanskelig for ham å få vedtatt politikk. Økonomien var i krise. Tidligere president Trumps jerngrep om Republikanerne holdt, og alt lå an til et comeback. Selv om kandidatene Trump støttet vant i partiet, falt de igjennom i møtet med velgerne. Mellomvalget til Kongressen gav Biden og Demokratene et pusterom. Samtidig maler rettsvenet langsomt. Folk som deltok i stormingen mot Kongressen 06. januar 2021 blir efterforsket, stilt for retten og dømt. Sakte men sikkert avdekkes også planlegningen bak og forberedelsene til stormingen av Kongressen.

Økende strømpriser, økte renter, økte matpriser, økte priser på drivstoff, og høyere inflasjon. Alt har skapt stigende utgifter for folk flest både i Norge og Europa. Økonomien er det fundamentet folks eksistens i hverdagen hviler på, og for mange er den økonomiske utryggheten ekstra vanskelig. Mange vet ikke hvordan de skal få endene til å møtes.

Sjelden har en regjering måttet håndtere så mange kriser og så mye utrygghet samtidig. At de folkevalgte har slitt med å møte usikkerheten rundt økte strømpriser og andre levekostnader har skapt en tillitskrise. Den har blitt forsterket av inntrykket som er skapt av folkevalgte som beriker seg selv gjennom de økonomiske ordningene de nyter godt av som folkets valgte representanter.

Mange skeive folk; homofile, lesbiske, bifile, transseksuelle, ikke-binære og queerpersoner føler generelt en utrygghet. Dette ble forsterket av drapene 25. juni utenfor London pub i Oslo dagen før Oslo Prides store parade. Politiets manglende evne til å beskytte arrangementet og garantere folks trygghet forsterket en frykt mange føler.

I skyggen av krigen i Ukraina raslet Kina med sablene overfor Taiwan. Nord-Korea jobber ufortrødent videre med sitt atomvåpenprogram, og utfører prøveoppskytinger og tester sine raketter.

Mens nordmenn diskuterer om man bør bruke offentlige penger på å skyte opp raketter for å markere det nye åre, lever ukrainerne med Russlands terrorbombing. Raketter som ødelegger elektrisitetsanlegg og vannforsyning. Den eneste hensikten med disse rakettene er å fryse og sulte ut ukrainerne, og knekke deres motstandsvilje og tiltro til egne ledere.

Man burde glede seg over at 2022 er ferdig, og at et nyttår med nye muligheter står for døren.

Økonomien, vårt eget demokratis tilstand og fremtid, og vår frihet.  Følelsen av utrygghet blir ikke borte selv om et årstall endres.

Tags:

,

Mest lest

Arrangementer