Kommentar

Årets misunnelsesrapport er kommet

Hvert år publiserer Oxfam sin rapport som visstnok viser hvor fæle de rike er. Årets rapport har tittelen Survival of the Richest. Forsiden på hjemmesiden er heller ikke særlig nyansert. Se bare selv:

Norske medier hopper på, selvsagt. VG publiserer NTB-meldingen med tittelen De 1 prosent rikeste tjener to tredeler av verdens nye verdier og E24 har en egen sak om det.

Jeg ble først oppmerksom på feilene i Oxfam-rapportene i en artikkel Johan Norberg skrev i 2016 om at med Oxfams tall så er du rikere enn de fattigste 2 milliardene, men den artikkelen er dessverre ikke tilgjengelig lenger. Et problem med tallene til Oxfam har vært at en fra USA med høy inntekt og høyt boliglån vil være fattigere enn en fattig bonde uten lån men som lever på eksistensminimum. Norberg har tidligere kritisert Oxfam i to Dead Wrong videoer. Den første er spesielt relevant.

(Her er forresten spillelisten med alle 172 episodene av Dead Wrong. Enjoy.)

Du kan også lese den ganske positive saken The Oxfam Report is Important, But There’s More to the Story om Oxfam fra 2017. Interessant å sammenligne listen over de rikeste i verden i den saken med en oppdatert en fra 6 år senere.

For syns skyld bør jeg nevne at jeg ikke har tatt meg tid til å lese årets rapport. Dette er således ikke en substansiell kritikk av årets rapport, men en advarsel om å ta rapporten på alvor og gjengi dens politiske propaganda uten å lese rapporten med et kritisk blikk. The same procedure as last year!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer