Kommentar

Viktig konklusjon om puppestunt

I jula ble det ståhei i media fordi influenser Øyunn Krogh viste puppene på TV. Puppene kom fram som et stønt under en konkurranse i 24-stjerners julekalender, der formålet var å få juryen til å le.

Skjermdump: NRK

Etter det som bør kunne kalles en klagestorm i mediene, bestemte kringkastningsrådet i NRK seg for å vurdere pornoanklagen og de øvrige klagene nærmere. Flere klager handlet om banning. Konklusjonen fra Kringkastningsrådet er at puppestuntet aksepteres, og det får også mye støtte av kvinnene i høringsutvalget. Om mottatte klager på 24-stjerners julekalender sier nestleder i Kringkastningsrådet følgende:

Banning er en generell klage som vi får ofte, men det betyr jo ikke at alltid de strengeste familiene skal bestemme hva som er lov til å gjøre.

Nestleder i Kringkastningsrådet, Vilde Schanke Sundet.

Konklusjonen er så utrolig viktig, for den presiserer nemlig at en liten konservativ interessegruppe som kanskje ugjør 1% av befolkningen ikke skal få bestemme over flertallet, kun fordi de er høyrøstede. Hva som er lov skal altså ikke dimensjoneres altså etter svakeste ledd, som i dette tilfellet er de hårsåre og naken-sensitive.

Hvordan står denne konklusjonen seg i håndteringen av politiske verdispørsmål, der man har en konservativ side som alltid er mot endring og en liberal side som argumenterer rasjonelt for friheter utifra en rettighetsmatrise? Ofte veier de konservative røstene tyngre fordi vi har en sosialdemokratisk idé i bakhodet om at vi skal være solidariske med de ytterst få som ikke takler litt mer frihet, enten det er gjelder stengetider for nattklubber, gambling eller alkoholsalg. Frihet på disse punktene stiller krav om litt impulskontroll for de aller fleste, og at man lar være å delta for de ytterst få som ikke har impulskontroll. Tenk om samme konklusjon hadde gjeldt her:

Pårørende av de med lite impulskontroll skal ikke alltid bestemme hva som er lov til å gjøre.

Norske politikere bør la seg inspirere av holdningene til Kringkastningsrådet neste gang de skal vedta nye lover som fornærmer noen få konservative mennesker.

Mest lest

Arrangementer