Kommentar

Nå får ikke norske spillere spilt på oddsen

I et par døgn har Norsk Tipping, et selskap eid av staten, hatt feil på oddsen. Det betyr på grunn av enerettsmodellen at norske spillere ikke får satt penger på objekt innenfor blant annet idrett.

Spillet oddsen er ulike spillobjekt under ett og samme arrangement. Utfallene har forskjellige odds bestående av tall, gjerne desimaler. Eventuell premie blir beregnet ved å multiplisere odds med innsatsen.

Enerettsmodellen er monopol til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto, et monopol politikere mener best ivaretar spillansvarlighet. Gjennom programbehandling i de politiske partiene og i debatter om modellen, ser vi at penger betyr mye for politikere. Spillemidlene, overskuddet til Norsk Tipping, gir myndighetene anledning til å styre frivillig sektor.

En institusjon fra en dyster fortid. Foto: Peulle (CC BY-SA 4.0)

For å forsvare enerettsmodellen har Stortinget vedtatt en rekke forbud, blant annet forbud mot pengetransaksjoner mellom norske banker og enhver form for utenlandske spillselskap. Forbudet medfører at Olga på 70 år, Olga er en fiktiv person for å gi et eksempel, ikke automatisk får satt inn penger hos kommersielle bookmakere. Hun får dermed ikke spilt på oddsen, og går glipp av hygge og underholdning på grunn av norske vedtak i Stortinget.

De aller fleste i Norge kan gå rundt forbundet mot pengetransaksjoner, og spille på oddsen hos en bookmaker i det uregulerte nasjonale markedet. Det betyr utenlandske selskap som er ulovlig i Norge, men som har lisenser i mange andre land.

Norsk Tipping meldte fredag at oddsen er midlertidig stengt, og det hadde den vært i underkant av ett døgn. Lørdag er meldingen at spillet er ustabilt, på grunn av teknisk feil.

Skribenten anbefaler alle spillere i Norge om å registrere seg hos et utenlandsk selskap, for å få hygge, underholdning og spenning, under ettermiddagens Premier League-kamper. Noen eksempel på store og trygge aktører i det uregulerte nasjonale markedet: Comeon.com, Unibet.com, Betsson.com, Nordicbet.com, Coolbet.com og Expekt.com.

Oljefondet, Statens pensjonsfond utland, eide ved årsskiftet 1,25 prosent av Betsson AB. Så selv om norske politikere misliker selskapene som pesten og forbyr aktivitet i det norske markedet, har myndighetene investert mange millioner kroner i utenlandske spillselskap.

Mest lest

Arrangementer