Kommentar

Mennesker, ikke migranter

VG har en overskrift med tittelen Over 300 migranter funnet i forlatt lastebilhenger i Mexico. Vi snakker her om mennesker som deg og meg som ønsker et bedre liv for seg og sine. Man kan sikkert unnskylde VG med at det er mer presist å skrive migranter, på samme måte som homse, jøde, muslim og ungdommer er mer presist enn mennesker.

Det har imidlertid betydning hvordan man prater om mennesker.

Mennesker. Foto: Vic Hinterlang / Shutterstock.com

Mennesker diskrimineres systematisk ut fra hvor de er født. Det er således enklere å tenke på dem som utlendinger, innvandrere eller migranter istedenfor å tenke på dem som mennesker. Det er enklere på den måten. Istedenfor å ta en buss eller et tog eller et fly som oss privilegerte, så må disse kjøpe dyr og usikker transport hos menneskesmuglere. Der bruker man ordet menneske, liksom for å gni det inn hvor ondt det er å ta seg betalt for å hjelpe fortvilte mennesker til et bedre liv. Disse er jo ikke bare fæle mot «migrantene», men svikter «vår» beskyttelse mot de som søker lykken der vi tilfeldigvis bor.

Minst 853 mennesker døde i fjor mens de prøvde å krysse grensen til USA. Det er lettere når man skriver «853 migranter døde», på den måten er de ikke fulle og hele mennesker slik som oss andre.

Det er en skam og ingen akseptabel måte å behandle mennesker på!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer