Kommentar

Hva definerer du som farlig? Staten mener de utenlandske spillselskapene er farlige

Da skribenten leste artikkelen til Lotteri- og stiftelsestilsynet, smilte jeg og ristet litt oppgitt på hodet. I artikkelen kaller tilsynet utenlandske spillselskap for farlige.

Lotteritilsynet skal blant annet føre tilsyn med Norsk Tipping, Norsk Rikstoto og ulovlige pengespill.

Hva definerer du som farlig? Spørsmålet er ganske håpløst ettersom svarene vil variere etter hvem som blir spurt. Jeg mener å legge seg ned på en svært trafikkert veg er farlig. Det samme er å hoppe utenfor et stup i en fjellvegg. Jeg mener også misbruk av sjokolade og rusmidler kan være farlige handlinger, men hva som er misbruk varierer for hver enkelt av oss.

Å bruke for mye penger på spill er idiotisk, men det betyr ikke at spillselskapene er farlige aktører. Hvis utenlandske spillselskap er farlige selskap, er Norsk Tipping også det. Det er mulig å spille bort store summer hos selskapet staten eier.

Hver enkelt av oss har ansvar for egne handlinger. Hvis alt vi foretar oss er farlig, har vi et ansvar å foreta det skribenten mener er gode valg. Hva som er et godt valg, varierer for hvert enkelt menneske.

Statlig eierskap
Staten har betydelige eierandeler i spillselskap. Staten eier hele Norsk Tipping, et selskap der overskuddet blir brukt til mer eller mindre gode formål. Det er trolig spillemidlene som er årsaken til enerettsmodellen.

Enerettsmodellen gir et politisk vedtatt monopol til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto.

I styret til Norsk Rikstoto skal staten oppnevne fire medlemmer og to numeriske varamedlemmer, ifølge vedtektene.

Ved årsskiftet eide Statens pensjonsfond utland, det såkalte oljefondet, blant annet 1,25 prosent av Betsson AB, melder fondets nettsider. Hvis Betsson er farlig, hvorfor har oljefondet 143 329 928 norske kroner i konsernet?

Bruk av ordet farlig i tilsynets artikkel, henger ikke på greip med pengene staten har investert i spill; både nasjonale og utenlandske spillselskap. Det er en artikkel som skal forsvare den norske enerettsmodellen, en modell som gir politikere stor makt over frivillig sektor. Å bruke ordet farlig i denne sammenhengen er latterlig!

Lisenser
Mange land har et lisenssystem, konsesjoner til alle aktørene som skal tilby spill til befolkningen. I Sverige er det nærmere 100 aktive lisenser, ifølge en oversikt hos Spelinspektionen.se.

Hvis spillselskapene er farlige, ville gråe og sosialdemokratiske Sverige hatt et regulert markedet med det vi definerer som utenlandske spillselskap? Sannsynligvis ikke!

Uansett hvor du spiller, bruk aldri mer penger enn du har råd til å tape. Det bør være rådet fra norske politikere og Lotteritilsynet, til norske spillere!

Mest lest

Arrangementer