Kommentar

Sinte rasister angrep transseksuell grunnet falske nyheter om voldtekt

Hvorfor trykket du på denne artikkelen? Antagelig fordi den inneholder mange negative ord. Dette skaper ofte et falskt bilde av verden.

Den berømte svenske akademikeren Hans Rosling etablerte den svenske organisasjonen Gapminder som jobber med å få befolkningen til å forstå trender i verden bedre.

Illustrasjon av DALL-E

Hans Rosling poengterte i et berømt foredrag (foredraget ligger nederst i artikkelen) at veldig mange mennesker, også de høyt utdannede, har en feilaktig oppfatning av dagens tilstand. Vi har en tendens til å tro alt er verre enn det er.

Rosling forklarte at når man spør en utdannet sal om utviklingen i verden tar de feil oftere enn aper som gir tilfeldige svar. Han argumenterte for at det er viktig å ha en mer nøyaktig forståelse av verden, fordi det kan hjelpe oss med å ta bedre beslutninger og skape mer effektive løsninger på globale problemer.

Eksempel på et spørsmål mange tar feil om er «I 1980 levde omtrent 40% av verden i ekstrem fattigdom. Hvor mange gjør det i dag?» der svaralternativene er 10, 30 og 50%. Hele 92% av befolkningen svarer feil og tror ting er mye verre enn de er. Om du ikke vet det er riktig svar 10%.

At vi trekkes mot negative ord, og journalister da skriver om negative hendelser som krig, ulykker og kriminelle handlinger tror jeg gjør mange ignorante. At det vi konsumerer av media i dag i større grad enn noen gang styres av algoritmer som maksimerer for klikk vil om vi ikke er forsiktig gjøre oss enda mer ignorante.

Hvilken video tror du sprer seg mest på sosiale medier, «Politimann slår svart demonstrant til blods» eller 199 videoer om «Politimann hjelper eldre svart dame over veien»?

Dette skeive perspektivet vi blir matet med av journalister og nå algoritmer gjør at vi er mye mer skeptiske til forandring enn vi burde være. Vi tror som regel blir resultatet verre enn utgangspunktet.

Som Douglas Adams skrev: ikke få panikk (og ta med et håndkle). Fremtiden kommer til å bli strålende!

Mest lest

Arrangementer