Kommentar

Nedgang i antall personer med spilleproblemer

En ny undersøkelse viser nedgang i antall personer som har spilleproblemer. Uansett politisk tilhørighet, er nyheten positiv.

Tallet på nordmenn som har spilleproblemer er halvert siden befolkningsundersøkelsen i 2019, ifølge Lotteritilsynet.

For fire år siden var det 55 000 mennesker med spilleproblemer. Nå er tallet om lag 23 000.

Lotteritilsynet har ansvaret for tilsynet med Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Den statlige aktøren skal kontrollere markedet, inkludert ulovlig markedsføring, ulovlige pengespill og pyramider, for å nevne noen av oppgavene til tilsynet. Hva som er ulovlig, er det uenigheter om. Skribenten mener spillselskap med lisens i utlandet, er lovlige aktører. TV-kanaler som følger britisk lovverk, er lovlige kanaler; selv om norske formyndere misliker noen av disse kanalene.

Hvorfor?

Det er selvsagt debatt om hvorfor tallet på spilleavhengige har gått ned, for tilbudet er det samme eller kanskje bedre enn i 2019.

Lotteritilsynet trekker frem mindre TV-reklame for spill, etter at de kommersielle selskapene sluttet med TV-reklame på kanaler som blir definert som norske. Spillselskapene vises like ofte på TV som før, men nå som arenareklame på store idrettsarrangement i utlandet; blant annet fotballkamper. Det er også betydelig mer nettreklame enn det var i 2019. Selskapene har flyttet penger fra TV til nett og sponsing.

Lotteritilsynet mener flere banker stopper innsats og gevinst på grunn av forbudet mot pengetransaksjoner mellom norske banker og enhver form for utenlandske spillselskap. Sannheten er at alle som vil spille hos utenlandske selskap, får spille. Transaksjonene har flyttet seg fra banker til «lommebøker» på nett. Skribenten er en av spillerne i Norge. Jeg har ikke blitt nektet innskudd eller uttak, og nyter hygge og underholdning hos utenlandske aktører.

Dårligere privatøkonomi, kan det påvirke tallene? Kanskje! Stortinget har økt skattetrykket, og rentene har økt. Kanskje har det økonomiske handlingsrommet i befolkningen blitt mindre til spill? Gjeldsregisteret er trolig også en aktør som påvirker tallene.

Sverige

Sverige er ett av mange land i Europa med et lisenssystem, et system med tøffe konsesjonsvilkår. I Sverige regulerer myndighetene en stor del av markedet gjennom lisenssystemet, mens i Norge har vi et stort uregulert nasjonalt marked på grunn av enerettsmodellen.

Tall fra Spelinspektionen.se, viser at omsetningen i 1. kvartal for aktørene med svensk lisens var 6,6 milliarder svenske kroner. Det er samme omsetning som 1. kvartal i 2022.

I slutten av 1. kvartal 2023 var det 92 000 mennesker som stengte seg ute fra spill i Sverige gjennom Spelpaus.se, et system som er umulig i Norge på grunn av enerettsmodellen. Kunne tallene for Norge vært hyggeligere med en liberal spillpolitikk? Skribenten tror det!

Mest lest

Arrangementer