Kommentar

Et lite eksempel på offentlig vanstyre

Rulletrapper er av og til et godt eksempel på hva som kan være galt. Jeg er av og til innom Oslo S, stedet i Oslo der togene går fra. Der har de rulletrapper. Ta en titt på dette bildet. Hva legger du merke til?

Rulletrapp på Oslo S. Foto: Bent Johan Mosfjell/Liberaleren

Jeg tok bildet siste var på Oslo S, fordi jeg la merke til det samme ved alle rulletrappene der inne. Noe jeg også har lagt merke til også tidligere.

Det er tre rulletrapper. To som går den ene veien og en som går den andre veien. Fordelen med et slikt system er at man kan ha best kapasitet i den retningen det er flest mennesker. På bildet ovenfor går de to til venstre nedover og den til høyre oppover. Bildet er tatt på ettermiddagen.

På morgenen reiser folk til Oslo sentrum på vei til jobb. På ettermiddagen reiser folk fra Oslo sentrum på vei hjem fra jobb. Det er da logisk at det er best kapasitet inn på Oslo S på ettermiddagen siden det er den veien flest mennesker reiser. Men nei, slik er det ikke, av en eller annen grunn.

Dette er et eksempel på hva som har en tendens til å skje når noe drives av det offentlige. De er ikke avhengig av fornøyde kunder og effektivitet. Det spiller således liten rolle om ting er effektivt innrettet. Private, konkurrerende virksomheter derimot, er avhengig av fornøyde kunder. De har incentiver til å innrette ting effektivt.

Rulletrappen på Oslo S denne dagen var et lite eksempel på hvorfor privat er bedre enn offentlig. Offentlig kan være inkompetent uten konsekvenser. Tog som står. Eksamener som bryter sammen. Trikkekaos. Nye eksempler hele tiden.

Mest lest

Arrangementer