Kommentar

Menn er bedre enn kvinner

Menn er bedre en kvinner i fotball, men ny forskning har vist at fotballpublikum kanskje velger hvem som har høyest kvalitet fra publikums standpunkt ut fra kulturelle betingelser, fremfor kvaliteten på spillet melder nrk. De viser til studien «Gender information and perceived quality: An experiment with professional soccer performance» der observatører blir bedt om å rangere kamper etter kvalitet uten sensur og med sensur der kjønn ikke avsløres.

Skjermbilde fra side 26 i rapporten.

Videoene som ble presentert består av ti mål og hvert klipp varer fra 5 til 14 sekunder. Totalt ble det vist til 290 mennesker usladdet, og 323 fikk se en sladdet versjon. Deretter ga observatørene karakter på spillet. Karakteren ble bedre for menn i usladdet, og lik med kvinners i sladdet versjon.

Som et liberalt middels oppegående individ tenker jeg øyeblikkelig at det er en «begging the question» studie. For konklusjonen er vel gitt. Jeg er ikke fotballfrelst og skjønner ikke fotball, men selv jeg ser jo at det er ekstremt vanskelig å i det hele tatt se hva som skjer ved å se på bilde til høyre. Det er ikke rart karaktergivingen blir likere når det eneste du omtrent ser er at det blir mål.

Jeg er ikke noe glad i slik «moderne» forskning som egentlig ikke besvarer noe som helst. Om du gjentok samme eksperiment med skjortefargen til spillerne, hudfarge eller frisyre eller hva enn annet, ville du sannsynligvis få tilnærmet samme resultat.

Dette vil skje fordi det vil være forskjeller i hvem som er gode, det er jo hele poenget med å bruke mer enn en video. Uansett hvor bra utvalget av videoene er, vil for eksempel skallede personer spille bedre eller dårligere enn de som har fletter. Så når man blir bedt om å setter karakter i første tilfellet med detaljer som lar deg skille det gode fra det dårlige, skiller karakterene dine seg mer enn når detaljene så blir sensurert. For da ser man ikke skikkelig hva som skjer og alt blir da mer likt. Så hva har man egentlig funnet ut? At det er vanskelig å gi gode karakterer jo mer støy og mindre konkret data man har, eller at mennesker liker bedre å se de som er skallet spille fotball enn de med fletter, uavhengig hvor objektivt gode de er?

Jeg skulle ønske media holdt seg for gode for å presentere slik sloppy forskning. Dessverre gjør de nok ikke det fordi det skaper klikk og det er jo det mediehus er ute etter.

Mest lest

Arrangementer