Kommentar

Høyesterettsdom ingen hindring for Politiet

Politiets nettpatrulje (Sør-Vest) postet nylig en video på Facebook hvor de gjennomgikk reglene for bruk av elsparkesykkel. Blant reglene som ble nevnt var promillegrensen på 0,2, noe som ble vedtatt av regjeringen Solberg etter høyt press fra interesseorganisasjoner og enkeltpersoner om strengere regulering.

I 2023 refererte Liberaleren til en Høyesterettsdom som konkluderte med at elsparkesyklister ikke skal miste førerkortet ved overskridelse av 0,2 promille, men at grensen heller bør være rundt 0,8. Man får uansett bot ved promillekjøring, noe som rammer førere likt uavhengig av om de har førerkort eller ikke.

Ved spørsmål til Politiets nettpatrulje om hvordan de forholder seg til Høyestrettsdommen fra mars 2023, så kommer det tydelig frem at de ikke endrer sin praksis med anmeldelse. Altså må hver enkelt elsparkesyklist som blir fratatt førerkortet kjøre saken gjennom rettssystemet, eventuelt helt til Høyesterett hvor dommen er klar på at man ikke mister førerkortet med 0,2 promille. Her bør Riksadvokaten komme på banen og utstede moderne retningslinjer i tråd med Høyesteretts avgjørelse.

Mest lest

Arrangementer