Kommentar

Hva om vi hadde fått alt vi importerte gratis?

Se for deg følgende tankeeksperiment. I morgen blir plutselig Sverige superproduktive. De klarer derfor å produsere varer ekstremt effektivt. Imidlertid kan de ikke lære dette bort til andre. Det er kun Sverige som sitter på hemmeligheten til superproduksjon. De bestemmer seg derfor for å gi masse varer bort til blant annet Norge. Helt gratis. Alt vi mottar som eksport fra Svergie gis bort. Mat, biler, verktøy, elektronikk, strøm, metaller, utstyr. Rubbel og bit. De har ingen baktanker med dette. Sverige krever ingenting tilbake.

Dette rammer altså ikke Sverige på noe negativt vis. Sveriges enorme produksjonskapasitet, samt deres giverglede, tillater dem å gi bort varer uten at det går utover deres egen befolkning.

Skal så Norge takke ja til å få gratis import fra Sverige? Det naturlige svaret her er ja. Norge og dets innbyggere blir ufattelig mye rikere av dette. Vi trenger ikke lengre å produsere egne varer eller kjøpe dem fra andre land.

Nå vil jeg at du skal se for deg det samme. Men denne gangen har tankeeksperimentet en vri: Sverige gir ikke lengre bort varene sine. De har satt en pris på dem. Den prisen er 10 kroner for et år med import av varer.

Skal Norge fortsatte takke ja til å motta varene fra Sverige? Hvis du svarte ja til å ta imot gratisvarene fra Sverige, mener du sannsynligvis at 10 kroner ikke utgjør en betydelig forskjell. Det er fremdeles økonomisk gunstig for Norge å si ja! Med andre ord bør Norge fremdeles ta imot importvarer fra Sverige – for 10 kroner i året.

Gjenta tankeeksperimentet til svaret blir et nei. Jeg vil at du skal se for deg det samme tankeeksperimentet, men en økning i prisen Sverige tilbyr for hver gang. Når blir Sveriges tilbud for dyrt til at Norge bør si nei takk? 100 kroner? 10 000 kroner? 10 millioner kroner? 100 milliarder?!

Ved hvilket punkt mener du prisen blir for høy til at Norge ikke lengre bør ta imot varene fra Sverige? Når skal vi slutte å motta gratis eksportvarer fra Sverige?

Dersom du er for markedsøkonomi og frihandel mellom land, er svaret selvsagt: Markedet bestemmer! Markedsprisen er svaret. Når folk ikke lengre frivillig ønsker å kjøpe varene fra Sverige, er prisen for høy.

For proteksjonister, altså de de som ønsker restriksjoner av handel mellom land, vet jeg ikke…

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer