Kommentar

Penger & Politikk

Nå er det offisielt: politikk er til salgs. NRK melder at Arbeiderpartiet og SV i Troms overfører kommunal støtte til egne partier til Rødt og MDG «for at de skal få mulighet til å jobber mer med politikk på rådhuset».

Ler hele veien til banken
Partifinansiering, eller snarere politikkfinansiering.

Sakens faktum er at partigruppene i AP og SV gir 766 000 kroner til de mindre partiene av eget kommunalt tilskudd. Pengene skal gå til å kjøpe fri politikere i disse partiene. Pengene ender derfor i bestemte politikeres lommer.

Denne saken, som neppe er noe stor skandale i seg selv, viser tre problemer med økonomisk støtte til politiske partier.

  • Politikeres sløsing med andres penger – de mottar tydeligvis nok støtte til å gi bort et stort beløp.
  • Urettferdigheten ved at større partier kan kjøpe seg mer innflytelse for skattepenger.
  • Umyndiggjøringen av skattebetalernes som ikke får bruke sine penger til å støtte sitt parti eller bruke dem på noe helt annet. F. eks. sjokolade.

Det viktigste spørsmålet forblir: Er dette kjøp av politisk støtte?

Det kan se ut til at man bokstavelig talk kjøper og selger politisk støtte for penger til enkeltpersoner eller til et annet parti (…) «Motytelsen» ser ut til å være støtte til flertallskonstellasjonen i det nye kommunestyret. Dette skaper inntrykk av kjøp av stemmer. I noen sammenhenger ville man rett og slett kalle det korrupsjon.

Professor Eivind Smith, leder i Partilovnemda

Denne historien er med på å fylle ut bildet om at politikere som vokter pengesekken er som bukken som vokter havresekken. Subsidieringen av politiske partier må ta slutt. Kanskje kan Partilovnemda elimineres i samme slengen.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer