Kommentar

TV, sexkultur og realisme

TV-show gir urealistiske forbilder, som fører til at unge menn stiller urealistiske krav. Derfor er det viktig å få et mer realistisk forhold til virkeligheten.

I en verden med svært mange ubehageligheter er det behagelig å la hjernen forsvinne inn i sitcoms og andre underholdningsserier. Men disse er laget for å skape drama, historie, morsomheter og så videre. De er ikke spesielt gode bilder på hvordan verden ser ut, og det er lett å forstå hvordan de kan bidra til å skape seksuelt frustrerte unge.

Ikke så aktive som vi skulle tro

Vet du hvor mange seksualpartnere en typisk nordmann har? Hvis vi ser på medianen, og ikke gjennomsnittet (fordi det er noen som drar gjennomsnittet svært høyt opp gjennom enten ekstremsjekking eller betalt sex), så har gjennomsnittsmannen 7 seksualpartnere gjennom hele livet. Noen finner kjærligheten svært tidlig, og trekker ned, andre kommer langt opp i 40-årene før de finner seg en partner. Så slikt varierer. Men likevel er altså syv seksualpartnere gjennom hele livet snittet. For damer er tallet noe lavere, 6. Dette er muligens fordi det er uenighet om hva som teller som sex og muligens på grunn av forskjeller i om det er status med høyt eller lavt antall seksualpartnere.

Virkelighetsfjerne sitcoms

Likevel er syv seksualpartnere altså «fasit». Sammenlikner man dette med populære sitcoms fra de siste 30 årene, får man en interessant observasjon: Leonard fra The Big Bang Theory hadde ni (som vi vet om) og han var altså taperen vi skulle identifisere oss med. Den som er mest håpløs med damer der, Howard, har minst fem (en av dem fra før hendelsene i showet). Ross Geller fra Friends hadde tolv, og det altså i perioden serien varte. Hva han hadde før, vet vi ikke. Hovedpersonen Ted Mosby fra «How I Met Your Mother» hadde 59. Ikke skrivefeil, femtini. Barney Stinson fra samme serier har over 200 ifølge ham selv, men han er uansett typen som trekker opp snittet.

Foto: Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Og dette er altså tre av mange TV-serier som folk snakker om som det man skal se og det som er morsomt. De er ikke på noen måte eksklusive, og ja, jeg avslører alderen min ved å referere til disse seriene. Men lite ser ut til å ha forandret seg. Fleabag problematiserer sex, men antallet er fortsatt høyt. For ordens skyld finnes det mange sitcoms der antall forhold enten ikke er like høye eller der forhold ikke er del av serien.  Men det er ikke alltid disse som blir populære. Sex selger.

Det er naturligvis ikke bare sitcoms eller for den saks skyld filmer som opphøyer sex til det eneste viktige. Pop og rap er like skyldige. Det bør derfor være nok av inntrykk som gjør at mange unge menn lurer på hva som er galt med dem ettersom de ikke greier å dra så mange damer. 

Sex og voksenliv

Dette temaet begynte fordi FpUs leder Simen Velle noe klønete gjentok det klassiske argumentet om at noen menn får alle damene. Dette er et gammelt argument som gjentas rituelt og regelmessig, og ettersom Velle selv har beklaget den kommentaren, er det ikke store poenget å gå tungt inn på dette temaet utover det åpenbare. Som Bent Johan Mosfjell helt korrekt påpekte, er ikke sex en manneskerett. Kvinner står naturligvis fritt til å bestemme sine seksualpartnere, og valgene deres er like varierte som de selv er. Enkelte ganger er damer bare ute etter et betydningsløst ligg, og i disse sammenhengene er det nok et bonus å ha sprettrumpe og vaskebrett.

Langt oftere knytter kvinner sex og forhold sammen. Kort sagt er de etter noen med en personlighet, og ikke bare en kropp. Og spørsmålet er naturligvis om de unge mennene har den personligheten kvinner er ute etter. For kvinner, sannsynligvis som menn, er først og fremst ute etter en som er voksen. Når man har vært gjennom videregående og kastes ut i voksenlivet, bør man fort få med seg at det er tre ting man ikke kan regne med at kommer av seg selv: Jobb, forhold og bolig. Alle tre krever at man jobber for å få det til.

Dette går klart best dersom man er sammen om det. Og kvinner er ikke interessert i å være en seniorpartner eller, enda verre, en reservemamma. Derfor er rene klær, evne til å lytte, interesse for andre meninger og fornuftig forhold til penger minst like viktig som de fysiske kvaliteter, om ikke viktigere. Alle tegn på at man er Lat, tar en Offerrolle, er Sær, Egoistisk eller Rigid gjør at man plasseres bakerst i køen.

Grunnleggende evolusjonsbiologi

Et av de vanligste biologiske trekk blant de aller fleste dyr, og så godt som alle pattedyr, er at menn må imponere og tiltrekke seg kvinner. De har mange alternativ, og avgjør om om beileren går videre i jakten på sex og forhold. Vi menn må bare finne oss i det.

Det er også derfor uvanlig at kvinner tar initiativ. Det betyr at mange kvinner som er interessert i en mann er prisgitt at mannen tar initiativet. Mange menn som er modne og interessante, og derfor vil være attraktive, tar ikke initiativ fordi de legger for stor vekt på egne feil. Disse feilene er ofte innbilte eller ubetydelige. Når slike menn ikke tar initiativ må flere kvinner ta til takke med menn som tør å spørre selv om de kan få en avvisning, men som kanskje ikke er modne og interessante.

Kjærlighet er ikke en hundeutstilling. Man leter ikke etter en lydig cocker spaniel. Man leter etter en mann med selvinnstikt og felles interesser, som man kan bygge sammen med. Så får stamtavlen heller være.

Mest lest

Arrangementer