Kommentar

DNS-blokkering vedtatt av Stortinget

Spillere på casino og oddsen hos utenlandske spillselskaper, selskaper med lisenser i mer liberale land enn Norge, kan slappe av. Selv om Stortinget har vedtatt DNS-blokkering av nettsteder som tilbyr pengespill som ikke har tillatelse i Norge, vil det fortsatt være mulig å besøke nettstedene.

Tirsdag vedtok Stortinget, 62 mot 37 stemmer, at Norge skal blokkere alle utenlandske spillselskaper, via DNS-blokkering. Vedtaket bryter mange viktige friheter, blant annet ytringsfriheten og avtalefriheten. Eller uttrykt på en annen, litt mer liberal måte; hvordan dra Putin i liberal retning når Norge bruker de samme totalitære virkemidlene som Russland?

Foto: Morten Brakestad/Stortinget CC BY-NC-ND 2.0

Stortingets vedtak er det første vedtaket. Det gjenstår andre behandling før loven trer i kraft. Når DNS-blokkering blir innført er fortsatt usikkert, men det kommer. Det er flertall i Stortinget for en politikk gamle ledere i Sovjetunionen ville jublet for.

DNS-blokkering betyr at når en nettbruker besøker et utenlandsk spillselskap, vil nettbrukeren få opp en plakat på skjermen med informasjon om at dette nettstedet ikke er tilgjengelig i Norge. Det er lett å omgå blokkering av nettsider, gjerne med bruk av VPN. Spillselskapene vil trolig også lage omveier, slik alle de største selskapene har laget omveier for å omgå betalingsforbudet som trådte i kraft 1. juni 2010.

Det blir spennende å se om DNS-blokkering gjelder alle selskapene, eller bare selskapene som retter seg mot norske forbrukere. Hvis blokkering rammer alle, bør ett eller flere selskap ta Kultur- og likestillingsdepartementet til retten. Betsson.com er en av aktørene som har nettsider kun for et internasjonalt publikum, selv om også norske kunder spiller for hygge og underholdning på Betsson.com. En svenske i Norge bør kunne benytte Betsson!

Forbanna

Skribenten var en av spillerne som ble forbanna da Kultur- og likestillingsdepartementet la frem proposisjonen i oktober 2023. Jeg er like forbanna i kveld, sånn ordentlig sint på politikere. Årsaken er at jeg ønsker å bestemme om jeg vil spille, hvor jeg vil spille, hva jeg vil spille og hvor mye penger jeg skal bruke på spill. Etter at skatter og avgifter er betalt, krever jeg retten til å bestemme over egne penger.

Det er mulig å spille bort for mye penger, mulig å være idiot. På samme måte som personer blir skadet i trafikken, men vi forbyr ikke biler.

30 minutter før avspark i kampen Manchester United – Liverpool på søndag, var omsetningen hos Coolbet.com på 1, x og 2, kroner 458 123. Det var foretatt 16 051 spill, noe som viser at de fleste Coolbet-kunder på oddsen spiller pent og pyntelig. Tilsvarende tall finnes for veldig mange veddemål.

Beskytter Norsk Tipping

I debatten i Stortinget ble problematisk adferd og spillavhengighet trukket frem. Sannheten er at Stortinget gjennom spillpolitikken, både DNS-blokkering og andre tiltak, beskytter Norsk Tipping og Norsk Rikstoto mot konkurranse.

Norsk Tipping er et selskap staten eier, et selskap som er en rå aktør. Allerede nå markedsfører det statlige selskapet supertrekning i Lotto lørdag 30. mars, med over 40 millionvinnere, til tross for at sannsynligheten for å vinne er 1:5,5 mill. per rekke. Det er dårligere sjanse enn på en vanlig Lotto-trekning. Overskuddet fra Norsk Tipping bruker politikere på bevilgninger til mer eller mindre gode formål, blant annet til Norges Idrettsforbund.

Hos Norsk Rikstoto skal staten oppnevne styremedlemmer, blant annet styrets leder. Overskuddet fra stiftelsen går til å fremme norsk hestesport, hestehold og hesteav.

Det optimale er at statens rolle er som regulator og lovgiver, og ikke en aktør i markedet. På området spill er staten regulator, lovgiver og den største aktøren.

Selv om de ikke-sosialistiske partiene stemte imot dagens vedtak, var regjeringen Solberg minst like ille i spillpolitikken som dagens stortingsflertall.

Mest lest

Arrangementer