Debatt

Danby Choi 17. mai-kanselleres

Skjebnens ironi later til å være i spill når Danby Choi forsøkes kansellert som 17. mai taler i år. Kontroversen rundt hans kommende 17. mai tale ved Henrik Ibsens grav spiller rett i favnen på tittelen til hans egen bok «Kanseller meg hvis du kan«.

Danby Choi er redaktør i nettavisen Subjekt. Subjekt er en kulturavis, men vier også generell samfunnsdebatt bred dekning. Subjekt er et frisk pust i norsk presse. Liberale idéer kommer frem i lyset i Subjekt i større grad enn i andre medier, hvis vi ser bort fra menigheta. Choi beskriver Subjekts ståsted som liberalt.

Bakgrunnen for kanselleringen er at Choi på et tidspunkt opptrådde i en video sammen med en person som er dømt for overgrep. Å kritisere Choi for dette er helt greit. Å tolke det som at Choi er tilhenger av voldtekt er direkte absurd.

Kritikere kommer nå på banen for å kritisere, eller å reversere, beslutningen om å la Choi holde tale 17. mai. Blant disse er det flere illiberale tordenskiolds soldater. Lippestad, i partiet Sentrum, «stusser «veldig» på valget av Choi». Representanter fra SV og AP kaster seg på.

Choi ble foreslått av Høyre som 17. mai taler. Jeg vil applaudere Høyre for dette valget. Det står i kontrast til den nasjonal-konservative strømningen som skyller over partiet (se eksempelvis min gjennomgang av Unge Høyres programforslag).

Danby Choi er en viktig stemme som jeg i denne saken stiller meg bak. Jeg vil oppfordre dem som har anledning til å møte opp for å høre hans 17. mai tale på Vår Frelsers gravlund.

«Jeg vælger meg April!

I den det gamle faller,

i den det ny får fæste

Det volder litt rabalder,

dog fred er ei det beste,

men at man noget vil!»

«Jeg velger meg april» av Bjørnstjerne Bjørnsson

Chois kommentar i Subjekt.

Choi 17. mai
Subjekts egen karikatur-kommentar. Skjermdump fra Subjekt.

Mest lest

Arrangementer