Magasin

Spoiler: TV-serien for justispolitikere

Åpne dører – et fengselsekspriment, en serie det er verdt å se på Netflix.

Et av politikkområdene der skribenten har endret seg fra tiden som ung FrP-politiker, er på området justis. Egne erfaringer fra to opphold1 i Vadsø kretsfengsel måtte til. Uten syv måneder i en lukket anstalt, kan det være at jeg fortsatt ville trodd på strenge straffer og tøffe soningsvilkår. I Vadsø oppdaget jeg at fengslet er en forbryterfabrikk, god opplæring i spesielt narkotikaforbrytelser.

Da jeg tok fatt på serien Åpne dører – et fengselsekspriment, minnet jeg meg selv om at det er stor forskjell på Norge og USA. Det er først og fremst forskjell på straffenivået, men også på soningsforholdene og innholdet i institusjonene.

I et fengsel i Arkansas starter en sheriff et radikalt sosialt eksperiment som går ut på å gi menn som sitter inne, mer frihet. Serien på åtte episoder tar for seg et prosjekt som pågår i seks uker. Først får de innsatte på avdelingen oppleve åpne dører i noen dager. Deretter gratis ringetid, og flere besøk hver uke. I serien får vi se fremskrittene, tilbakeslagene og vi opplever de innsatte på nært hold. Om prosjektet ble videreført etter seks uker, hva tror du?

Det er interessant å følge generasjonskampen, de eldre innsatte mot de yngre. Det er også givende å se hvor mye frihet betyr, hvor mye mennesker kan skjerpe seg dersom det ligger noe i potten.

Skribenten er klar over at dette er en reality-serie, en serie der mye er redigert. Det er også gjort avtaler som inkluderer myndighetene, fengslet, de ansatte og de innsatte. Gjennomgangstonen i serien er at sheriff Eric Higgins tror på mennesket. Tror at mennesker finner løsninger sammen.

Serien hadde premiere denne måneden. Opprinnelig navn på serien, Unlocked: A Jail Experiment.


Hvis du synes dette var interessant, kan du lese vår artikkel om Fengselseksperimentet på NRK.

  1. Artikkelforfatteren sonet for å ha nektet verneplikten. ↩︎

Mest lest

Arrangementer