Debatt

En samtykkelov kan være farlig

Arne Eidshagen hadde i går en fin artikkel om samtykkelov. Den fikk meg til å tenke på en viktig grunn til at jeg er mot denne. Den kan gi flere overgrep.

Hensikten er at man skal gi et aktivt samtykke før sex. Høres jo fint ut. Dette tror man kanskje er tryggest ved en form for kontrakt? Kanskje ikke! Det er nemlig slik at mennesker endrer synspunkter og ombestemmer. Det formuleres ofte slik: Det er alltid lov til å si nei.

Hva skjer når man har en situasjon der en kvinne ombestemmer seg etter at en kontrakt er inngått? Hvis voldtekstmannen kan legge frem en skriftlig kontrakt der kvinnen samtykker til sex, så er hans sak styrket.

Det er da kanskje best at man venter helt til selve akten med å undertegne kontrakten? Neppe særlig romantisk å dra frem en kontrakt på sengekanten. Så folk vil kanskje lage generelle kontrakter av typen «alltid lov» for å slippe problemet.

Eller hva med to knapper over sengen? Eller 3-4 siden vi liberalere ikke nødvendigvis er tilhengere av monogami. Problemet er selvsagt at man kan trykke på andres knapp. Så det er tryggest med identifisering. Jeg ser for meg BankID for å få lov til å ha sex. Dystopi? Selvsagt, men det finnes jo dem som vil ha det for å bruke sosiale medier.

Mest lest

Arrangementer