Kommentar

25 år i kampen for det åpne og frie samfunnet

Vi mener at hvert enkelte menneske har en rett til å leve sitt liv slik man selv ønsker. Avgrenset av at det ikke krenker andres rett til å gjøre det samme. Det er noen ord som som for de fleste passer i festtaler. Det unike med oss i Liberaleren er at vi faktisk mener det. I årevis har vi skrevet kommentarer om hva dette betyr ikke bare i teori, men også i praksis. I tråd med vår redaksjonelle linje.

2024 er et spesielt år for Liberaleren. I år fyller vi 25 år. I juni er det 25 år siden jeg publiserte den første nyhetskommentaren med tittelen La butikkene holde åpne når de vil.

Før vi ble en avis, var vi en blogg, før vi visste hva en blogg var. Hvis jeg hadde kjent til publiseringsverktøy, ville vi nok vært Norges første politiske blogg. Jeg programmerte imidlertid de første kommentarene i html og lastet dem opp ved hjelp av ftp. Det er deilig å tenke på hvor mye enklere verden er blitt. Det som en gang kun var tekstartikler, kan nå inneholde bilde av en søt pusekatt. Verden er blitt vakrere. Her kan du lese historien om Liberaleren.

Det er ikke tilfeldig at jeg ikke skrev kampen mot det lukkede samfunnet, men kampen for det åpne samfunnet. Det liberale budskapet er et positivt budskap. Er det noe disse 25 årene har lært meg, så er det at en vanlig vei til helvete er brolagt med frykt for det du er redd for. Frykten for muslimer eller fremmedkulturelle har gjort folk nasjonalkonservative i stedet for liberale. Frykten for venstresiden har gjort at folk har omfavnet alt som er ikke-venstre, enten det er Trump eller andre høyrepopulister. Frykt for det ukjente har gjort at folk har sovnet inn i det trygge og konservative sosialdemokratiet, i stedet for å bevare visjonen om en bedre, liberal verden.

Våre to helter

I forbindelse med vårt jubileum er det to personer som må nevnes. Per Age Pleym Christensen og Bjørn Magne Solvik. Pleym og Bønna som jeg alltid har kalt dem.

Disse to har egenhendig holdt liv i Liberaleren i flesteparten av disse 25 årene. Pleym har vært redaktør og Bønna har skrevet. Mye! De har begge en enorm arbeidskapasitet og idealisme. De er grunnleggende liberale. Med det jeg kaller magefølelsesliberalisme. Det betyr at instinktene er svært gode. De er opptatt av praktisk politikk i motsetning de av oss som er litt mer teoretiske. Jeg anser dem som to gode venner av meg. Det er også viktig. Det er mennesker jeg stoler på! Til tider har Bønna skrevet en artikkel daglig, alene, i måned etter måned, med noen lengre artikler fra Pleym innimellom.

Disse to har vist en unik utholdenhet. Jeg er så glad for at de stadig deler sine liberale tanker med Liberalerens lesere. Heldigvis har vi nå en større samling med skribenter.

25 år er bare en begynnelse

De fleste liberalistiske prosjekter lever ikke veldig lenge. Folk har store drømmer og går deretter fort lei. Liberaleren er et langtidsprosjekt. Vi holder ikke bare flammen høyt hevet hver dag. Vi har stadig nye prosjekter. Noen har dere fått et glimt inn i. Andre er helt eller delvis skjult. Foreløpig. For eksempel scanner jeg bilde etter bilde, tidsskrift etter tidsskrift, dokument etter dokument fra de siste 30-40 årene. Det finnes mye gull som har vært skjult så alt for lenge.

De neste ukene vil vi feire oss selv. Sommeren vil inneholde mange gratulasjonsartikler. Mange vil glede. Noen vil provosere. Hvis du kunne tenke deg å skrive en hilsen, er det bare å ta kontakt eller sende meg teksten din!

Kampen for det liberale samfunnet er viktigere enn noensinne. Liberaleren vil være der med argumentene mot sosialismen og sosialdemokratiet. Argumentene mot sosialkonservative og nasjonalkonservative. Men først og fremst vil vi være der med argumentene for de liberale tankene.

Mest lest

Arrangementer