Diverse, Magasin

ER DET MIN SKYLD?

Menstruasjon er tydeligvis den mest interessante saken for Telemark AUF. I dagens Dagbladet krever to AUF-jenter at staten skal gi alle jenter gratis tamponger og bind. Finnes det noen grense for kravmentaliteten?

Den som vil peile kravmentalitetens bunnløshet, vil få en hard jobb. Særlig når venstresiden gjør alt for øke kravet om at staten skal overta selv de mest basale livsoppgaver. –Det er ikke vår skyld at vi har mensen, sier AUF-ene. Men hvem sin skyld er det, da? Min? Naboens? Statens? Hvor lenge vil det gå før det blir en statlig oppgave å sørge for at alle klarer å få i seg mat på morgenkvisten? Det er ikke min skyld at jeg er sulten! Hva med å innføre rasjoneringskort der man kan kontrollere at alle får i seg det nødvendige og passer på at de som ikke sjekker inn, blir oppfulgt av statlige kontrollinstanser?

Det å gi alle jenter gratis bind og tamponger vil koste rundt 200 millioner kroner, som er, ifølge Telemark AUF, som smårusk å regne. AUF mener at dersom staten bevilger 200 millioner, vil kvinner få et bedre økonomisk liv. Spørsmålet blir da: Hvor skal du ta pengene fra? Sosialistene tror at alt blir så mye billigere dersom staten gir noen «gratis skole», «gratis kollektivtransport» og «gratis sykehus», men man er faktisk nødt til å ta pengene et sted. Liberaleren mener at det økende kravet om at statlig omfordeling fundamentalt sett er galt. Ting blir ikke bedre selv om det offentlige overtar den enkeltes plikt til å ta vare på seg selv. Hvorfor er det slik at pengene først må få varme seg i statskassen før det er greit å få tjenester til seg selv? Tror AUF-erne at de vil få mer kjøpekraft ved at staten tar inn 200 millioner ekstra i skatt for å få gratis bind?

Det essensielle er likevel at den enkelte i størst mulig grad bør ta vare på seg selv, eller som Anders Lange sa: «Nordmennene må like å stå på egne bein, og ikke på andres». Enkeltmenneskers ulike behov er ikke alle andres ansvar. Eller for å si som jentene i AUF: Det er ikke min skyld!

6 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Marte
Marte
18 years ago

Jeg sunest denne artikkelen er så bak mål som det er mulig å komme! Jeg er da heller ikke for gratis bind og tamponger til oss jenter, men jeg ser poenget til AUF jentene. Det er svindyrt med tamponger og bind, når man tenker på at ei gjennomsnittsjente har mensen til sammen 4 år av sitt liv! Det du sier om sykehus er helt sykt. Jeg regner med at du er født inn i en rik familie som har sydd puter under armene dine siden fødselen. Jeg skulle likt å se deg få kreft, uten økonomisk støtte fra dine foreldre… Read more »

Ove A. Vanebo
Ove A. Vanebo
18 years ago

Alltid hyggelig med «konstruktiv kritikk»… Jeg har aldri sagt at det er billig å ha menstruasjon, men at en statlig utdeling av bind og tamponger ikke vil løse noen problemer; dette støtter du jo forøvrig opp om selv. Poenget er at det ikke går an å vedta «gratis» goder: et sted må man ta pengene fra. Ei heller er jeg født inn i en spesielt rik familie. Skjønner ikke hva det har med saken å gjøre. At du gjerne skulle likt å se meg dø av kreft sier vel mer om ditt menneskesyn enn mitt… Når det gjelder privatisering av… Read more »

Mats bråthen
17 years ago

Jeg er teit, det er leit, jeg røyker bare shit som er seigt, men jeg er personlig ganske streit, kom over hit kiiz, skal du ha trekk? aiight!!

Mats bråthen
17 years ago

Jeg er teit, det er leit, jeg røyker bare shit som er seigt, men jeg er personlig ganske streit, kom over hit kiiz, skal du ha trekk? aiight!!

Fredrik
Fredrik
17 years ago

Hørt om forsikring Marte?
Visste du at det er en del land som ikke har gratis sykehusbehandling, og sykehusordningene fungerer minst like bra der som her?
Sosialist

Heidi Nordby Lunde
Heidi Nordby Lunde
17 years ago

Holder akkurat på med boken «Gulag» av Anne Appelbaum, som gir et fascinerende bilde av konsentrasjonsleirene til sosialistene i Sovjetunionen. Disse leirene med gratis arbeidskraft var til stor del grunnen til at det sosialistiske terrorregimet varte så lenge. Forøvrig så var det nasjonalsosialistisk arbeiderparti som bygget konsentrasjonsleire i Europa under 2. verdenskrig.

Hva det har med menstruasjon å gjøre må bare Marte vite. At hun ønsker kreft på noen som står for et annet syn enn henne er egentlig hverken overraskende eller sjokkerende. Sosialister løser gjerne problemene med sine dissidenter gjennom, hva skal man si .. ukonvensjonelle metoder?

Fra arkivet