Diverse, Magasin

Oest-Europa i forandring

Undertegnede er for tiden paa ferie i Baltikum og nyter Oest-Europas fine vaer og lave priser. Hvem oensker egentlig kommunisttiden tilbake?

Akkurat naa er jeg i Litauen og sitter paa en Internettkafe for aa se hva som skjer med gamlelandet. Siden ingenting spesielt er skjedd, med unntak av Sharons besoek, kan jeg like godt fortelle litt om hvordan det er aa vaere paa ferie i et eks-kommunistisk land. Det er rett og slett…herlig! Prisene er lave, det er stor frihet og godt uteliv. Litauen er i en spesiell situasjon siden det brøt løs fra Sovjetunionen mens imperiet ennå besto. Er det noen som vil tilbake til Sovjettiden? Nei, absolutt ikke! Da vi ble vist rundt av en kjentmann, ble alt som er daarlig konsekvent omtalt som «from the Soviet-time» – «This hotel is very bad, it’s Soviet-standard!», «These ugly streets are from Soviet». Det er antagelig ikke tilfeldig at hoeyrepartiet Liberaldemokratene vant presidentvalget i desember i fjor. Presidenten, Rolandas Paksas, lover naa reformer for aa faa mer markedsloesninger. Men presidentens makt i Litauen er dessverre sterkt begrenset, og kan sammenlignes med den finske republikkloesningen. Forhaapentligvis vil den neste statsministeren foelge opp Paksas’ valgloefter.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer