Diverse, Magasin

Prostitusjon og frihet

Dagbladet fortalte sist uke historien om «Kristina» fra Litauen som ble tvunget til å jobbe som prostituert i Oslo. Den svært opprørende historien viser hvordan kvinner blir utnyttet og misbrukt. Løsningen er likevel mer frihet, ikke mindre.

«Kristina» (22) ble lokket til Skandinavia med løfte om store inntekter som prostituert. Hun ble voldtatt, misbrukt og tvunget til å jobbe som prostituert, først i Sverige, så i Norge. Bakmennene, som flittig brukte vold og trusler, tok inntektene.

En tilfeldig politirazzia gjorde at Kristina ble utvist og sendt tilbake til Litauen. Skandinavisk politi har nå rullet opp saken og ni personer er siktet i Norge.

Historien har store likheter med historien som ble fortalt i den svenske filmen «Lilja 4-ever«, regissert av Lukas Moodyson. Etter å ha sett den filmen ble undertegnede spurt om hvordan liberalister kan forsvare prostitusjon når slike skjebner blir kjent. Svaret er enkelt. Det er ikke prostitusjon det er noe galt med, det er alle former for tvang det er noe galt med. Historien om Kristina bekrefter dette.

Liberalismen er den ideologien med størst respekt for enkelmenneskets frihet. Det gjør derfor svært vondt for liberalister å se mennesker bli utnyttet og misbrukt på denne måten. Prostitusjon i seg selv er imidlertid ikke galt. Dersom en skribent i Liberaleren får 1 million kroner for en natt med en vakker kvinne er dette en sak mellom skribenten og kvinnen. Staten skal holde seg langt unna.

Tidligere har de prostituerte i Oslo stort sett vært narkomane som har finansiert forbruket sitt på denne måten. Flere kilder rapporterer nå om en kraftig økning i antallet utenlandske prostituerte, spesielt fra Øst-Europa. Det er grunn til å tro at en del av disse ikke er der frivillig.

Personer som vurderer å kjøpe tjenester fra prostituerte bør derfor forsikre seg om at handelen skjer frivillig. Dette er sikkert vanskelig, kanskje umulig, en prostituert som arbeider under tvang vil neppe være åpen om dette.

Hvordan kan dette problemet løses? Myndighetene må for all del ikke gjøre som i Sverige, der prostitusjon har blitt forbudt. Dette har ført til at all prostitusjon skjer i det skjulte, noe som gjør det vanskeligere å oppdage tilfeller av tvang.

Heller enn å innføre et forbud bør prostitusjon bli fullstendig legalisert. Prostitusjon bør bli sett på som en næring som alle andre. Aksjeselskaper, merkenavn og seriøse aktører vil garantert føre til mindre bruk av tvang. I tillegg vil ulike typer relatert kriminalitet bli redusert. Åpenhet og gjennomsiktighet vil føre til større trygget for de prostituerte.

I Australia finnes det nå (visstnok) en børsnotert bordell. Det samme bør bli mulig i Norge innen kort tid. Løsningen er mer frihet, ikke mindre.

Mest lest

Arrangementer