Diverse, Magasin

BESKYTT BARNA MOT BARNEOMBUDET!

I gårsdagens Dagsavisen gikk Barneombudets Trond Waage hardt ut mot anonyme sms-meldinger, og mener dette kan føre til ”selvmord ved siden av mobiltelefonen”. Dette er nok en ting i rekken av farer Barneombudet advarer mot.

Etter dobbeltdrapet av barna på Baneheia i Kristiansand deklarerte Barneombudets Trond Waage at «tiden da barn kan ligge alene i telt er forbi». Bare de siste tre-fire årene har barneombudet advart mot Donald Ducks hjemmesider (”opphever skillet mellom kreativ lek og salg”), spilleautomater (”fører til spillegalskap og tyverier”), Teletubbies (”Barne-tv og produkter skal ikke kobles, så lenge de ikke er norske, som sesam stasjon”), barnebursdager på McDonalds (”dette må ikke overta for den gode, gamle bursdagsfeiringen”), Hotell Cæsar (”beveger seg helt på kanten av samfunnsnormer vi forsøker å lære barna”), dagmammaer (”i Sverige har vi hatt tilfeller med seksuelle overgrep. Dessverre vet vi altfor lite om hva som foregår innenfor dagmammaens fire vegger”), bilder av stand up-komikere på ølflaskeetiketter (”ungdomshelter skal ikke kobles med alkohol”), privatskoler (”foreldrenes lommebok vil i større grad skal avgjøre barnas mulighet til en god utdanning”), gratis treningstilbud på SATS i følge med foreldre (”treningssentrene representerer en egokultur”), personsøkere (”kan brukes til omsetting av narkotika”) og filmversjonen av Ringenes herre (”sterke voldsscener og skremmende effekter”).

Kort sagt: Barneombudet er imot alt som er nytt, gøy, kommersielt og utenlandsk.

Jeg tror at Barneombudet innerst inne vil forby mobiltelefon for barn. Da barn begynte å gå med mobiltelefon, uttrykte Barneombudet at det var skeptisk til det p.g.a. stråleskader, uten å sjekke farligheten. ”Anskaffelse av mobiltelefon bør ikke være et resultat av en motebølge eller av kjøpepress blant barn og unge. I enkelte miljøer ser vi at mobiltelefonen fungerer som en jappedings eller et statussymbol,” uttalte Trond Waage til ukeavisa Telecom Revy. Videre: ”Barndommen blir innvadert av tekniske forbrukerprodukter, med mobiltelefonen i spissen.” ”Ungdommen vet at de er under trykk og at de et sted taper på det. Kommersialiseringen har blitt en livsstil og mobiltelefon en del av skoleuniformen. Vi må kunne sette foten ned og si nei,” raste Waage til IT-avisen 19.juni 2000.

Trond Waages klagesang mot markedskreftene kunne med fordel vært henlagt til et politisk parti eller en interesseorganisasjon, der ideologisk ønsketenkning hører hjemme. Han kritiserer ”de kommersielle aktørenes stadig grådige spill” på helt prinsipielt grunnlag, ofte uten påvisning av konkrete varers konkrete skadevirkninger.

Tilbake til dagens problemstilling: Forbudet mot anonyme sms-meldinger vil bli en tåpelig symbolsak, fordi det fremdeles vil bli mulig å sende anonyme sms fra utenlandske internettsider eller selskaper. Et forbud vil kun gå ut over alle som vil sende anonyme hilsener til folk de liker, som vil flørte og lignende. Dessuten: Hvis meldingene er svært alvorlige, er det mulig å spore IP-adressen på datamaskinen det sendes fra.

All ny teknologi innebærer fare for å bli misbrukt, men vi kan ikke forby det av den grunn. Kollektivistiske ideer, som Waage representerer, er en større trussel for barns frihet og velstand enn all verdens anonyme sms-meldinger.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer