Ukategorisert

Biblioteket – den nye møteplassen

Hadde skribentene i Liberaleren drevet med salg av bøker eller en videobutikk med utleie og salg av video – og DVD-filmer, ville vi sannsynligvis ha vært fortvilt over ulike konkurransevilkår. Biblioteket hadde konkurrert oss ut på både bøker, filmer og musikk

Det er uhørt at det offentlige skal drive med gratis utlån av bøker og filmer gjennom bibliotek. Argument for biblioteket var muligens forståelig i gode gamle dager, nemlig at det tidligere var dyrt å kjøpe bøker. Det er det ikke i dag. Det er tvert imot svært billig, bare sjekk prisene hos Bauta, et bokutsalg som FRIdemokratene eier.
Det gjør ikke saken bedre at bibliotekene har utvidet tilbudet sitt de siste årene, en kraftig utvidelse. Nå får du i tillegg lånt lydbøker, musikk og filmer, tilbud som er med på å konkurrere ut private aktører som ønsker å tjene penger i dette markedet.

Grunnen til dagens reaksjon mot biblioteket er at rekordmange hordalendinger bruker dette tilbudet. På et år var det 2,4 millioner besøkende på biblioteket i Hordaland fylke. Det høye besøkstallet kan kun forklares med en ting, nemlig et gratis tilbud som private ikke har muligheten til å konkurrere med.

Skribenten er motstander av offentlige bibliotek. I mine villeste fantasier klarer jeg ikke å finne gode argumenter for at det offentlige skal låne ut gratis bøker til befolkningen. Det er helt vilt at utlån belastes skattebetalerne.
Det gjør ikke saken mer forståelig at alle bibliotek har utvidet tilbudet med utlån av filmer og musikk også. Hvorfor kan ikke private få ansvaret for å dekke folks film – og musikkbehov? Vi trenger overhode ikke en offentlig institusjon som skal tilfredsstille markedet på disse områdene.

Det at det i følge NRK er rekordmange som låner bøker i Hordaland bør få konsekvenser for debatten om en offentlig tjeneste kontra private. Alle private aktører bør reagere fordi offentlige bibliotek, slik de i dag drives, river vekk næringsgrunnlaget for alle som prøver å få et levebrød av å selge bøker, filmer og musikk Dagens ordning med offentlig utlån betalt av skattebetalerne bør avvikles.

Mest lest

Arrangementer