Ukategorisert

Det går ikke fort hos polet

Når Liberaleren ønsker å avvikle Vinmonopolets enevelde er det et prinsipielt standpunkt. Det er likevel liten tvil om at økt konkurranse vil komme forbrukerne til gode. Kanskje spesielt i distriktene. Der er dagens situasjon helt håpløs.

Bor du i Vardø eller et annet sted i Finnmark uten polutsalg og skal ha et par flasker vin, tar det en ukes tid før polpakken kommer i posten. De edle dråpene må nemlig handles i Oslo, skriver Finnmarken.

Det var Thomas Mortensen som inviterte venner til en sosial sammenkomst. Han bestilte varer fra Vinmonopolet ettersom det ikke finnes eget utsalg i Gamvik. Varene kom ikke frem i tide, til tross for at Mortensen bestilte vinen i god tid før sitt sosiale lag. En tragisk situasjon. Selv om du bor i distriktet bør du ha tilgang til vin eller sprit. Dette ville aldri ha skjedd dersom Vinmonopolet ikke hadde vært alene på markedet.

Selvsagt kan lignende situasjoner forhindres med litt omorganisering innad i Vinmonopolet. Det er likevel ikke tilfredsstillende. Polets rolle i dagens Norge bør avvikles. Flere må få tilfredsstille forbrukernes behov for alkohol. Dagens Vinmonopol har utspilt sin rolle, verken mer eller mindre.

I historien til Vinmonopolet står det at etableringen ble gjort av alkoholpolitiske hensyn, men også fordi polet skulle sikre vin for hele landet. Eksemplet fra Finnmark er et godt bevis på at Vinmonopolet ikke klarer å innfri det historien krever av selskapet.

Mest lest

Arrangementer