Ukategorisert

Forbud mot videresalg av billetter?

Det går mot et forbud mot videresalg av billetter til kultur- og idrettsarrangementer. Det er umulig å forstå hvorfor.

En interdepartmental arbeidsgruppe la tidligere i år frem en rapport om «Tiltak mot svartebørshandel av billetter» (pdf). Et flertall i arbeidsgruppen foreslo et forbud mot såkalt svartebørshandel. Arbeidsgruppen ble opprettet etter at familie- kultur og administrasjonskomiteen minus Fremskrittspartiets medlemmer i fjor høst ba regjeringen om å vurdere ulike tiltak mot svartebørshandel. Det går med andre ord mot et forbud mot videresalg av billetter til kultur- og idrettsarrangementer.

Arbeidsgruppen baserer sitt ønske om forbud på at videresalg av billetter fører til seks ulike problemer. Liberaleren tilbakeviser her forhåpentligvis fullstendig arbeidsgruppens argumentasjon:

1. «Demokratiproblemet»
Arbeidsgruppa: Arrangørens prinsipp – førstemann til mølla, blir erstatta av markedets prinsipp – størst betalinsvilje.
Liberaleren: 1. «Markedets prinsipp» gjelder på en rekke andre områder, f.eks ved kjøp av bolig, hvorfor skal det ikke gjelde for en fotballkamp?
2. Dersom arrangørene ønsker at førstemann til mølla-prinsippet skal gjelde står de fritt til å lage systemer som sikrer dette, f.eks ved å utstede billetter med navn som blir sjekket mot ID ved inngang. Det kan ikke være en offentlig oppgave å sørge for dette.

2. «Uttørkingsproblemet»
Arbeidsgruppa: Høy (andrehånds)pris på enkelte arrangementer fører til at den totale etterspørselen etter kultur går ned.
Liberaleren: Det er arrangørene sin oppgave å bestemme prisen på billettene, ikke statens.

3. «Parasittproblemet»
Arbeidsgruppa: Annenhåndsmarkedets fortjeneste er basert på andres innsats.
Liberaleren: Fortjenesten stammer fra bedre informasjon om hva markedet er villig til å betale, investeringer (køståing, venting i telefon) og vilje til å ta risiko. Dette er de samme legitime prinsippene som andre bedrifter som driver med kjøp og salg er basert på.

4. «Identifikasjonsproblemet»
Arbeidsgruppa: Enkelte tror at de kjøper fra arrangøren mens de egentlig kjøper fra en annen virksomhet
Liberaleren: Enkelte tror at de handler på Kiwi mens de egentlig handler på Rimi. Dersom en selger uriktig gir seg ut for å representere arrangøren er dette svindel og allerede i dag straffbart.

5. «Sikkerhetsproblemet»
Arbeidsgruppa: Videresalg av billetter kan gi sikkerhetsproblemer ved at f.eks fotballsupportere havner blant mostanderlagets supportere.
Liberaleren: Dette må være den enkelte supporters oppgave å unngå og ikke statens.

6. «Kunnskapsproblemet»
Arbeidsgruppa: Intetanende forbrukerne vet eller forstår ikke at de kjøper svartebørsbilletter.
Liberaleren: Se problem 4. Svindel er allerede forbudt.

Forøvrig imponerer Fremskrittspartiets medlemmer i familie- kultur og administrasjonskomiteen for en gangs skyld med prinsippfast argumentasjon. Det er bare så synd at de ikke vinner fram med sitt syn.

6 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
thore
thore
17 years ago

Hei, bent

Du reklamerer med at du er et selvstendig tenkende menneske (i svartebørsinnlegget på Tv2). Jeg synes imidlertid dine tanker minner mistenkelig på det man lærer på grunnfag økonomi.

Så mye for selvstendigheten.

Gratulerer.

Anders
Anders
17 years ago

Hei, Thore.

Du minner mistenkelig om en som debatterer utelukkende ved bruk av hersketeknikker.

Gratulerer

Son et Lumiere
Son et Lumiere
17 years ago

Å anklage innlegg for å være ren hersketeknikk uten noe saklig innhold er en fantastisk hersketeknikk det og.

Anders
Anders
17 years ago

Det er et forsøk på å få ut argumentasjon med verdi. Innlegget som ble kommentert hadde verdi, mens kommentaren hadde ingen saklig verdi. Bare et forsøk på å stille forfatteren i dårlig lys. Det er tross alt verre å bruke hersketeknikker mot argumentasjon enn hersketeknikk mot hersketeknikk.

Bent Mosfjell
17 years ago

Siden mitt innlegg blir kommentert, tenkte jeg at jeg skulle vise til hvor det ligger. Du finner innlegget mitt her: http://forum.tv2.no/forum/messageview.cfm?catid=98&threadid=560. (02/09/2004 15:04) Jeg har aldri tatt grunnfag sosialøkonomi, så jeg vet ikke om det undervises der. Er imidlertid positivt overrasket hvis man lærer så viktige ting på grunnfaget! Dessuten: Hvis det er slik at man for å være selvstendig tenkende, må la være å benytte seg av kunnskap formidlet av andre mennesker (f.eks. gjennom undervisning), så kan du krype tilbake til hulemenneskene. Det er helt essensielt for menneskelig utvikling og sivilisasjon at man bygger videre på andre mennesker sine… Read more »

trackback
17 years ago

free online poker

It is not in giving life but in risking life that man is raised above the animal; that is why superiority has been accorded in humanity not to the sex that brings forth but to that which kills. by

Fra arkivet