Ukategorisert

Konkurranse om skolebøkene

Snart kan elvene kjøpe skolebøkene direkte fra forlag, fra nettbokhandel eller fra bokhandlene. Det blir endelig konkurranse på bokmarkedet, og det vil merkes på prisene.

I forslaget til rammene for ny bransjeavtale slår regjeringen fast at det ikke er aktuelt med en lov om faste priser på bøker. Det er heller ikke aktuelt å videreføre faste priser på skolebøker, skriver statsrådene Morten A. Meyer og Valgerd Svarstad Haugland i et brev som ble publisert i dag.

I praksis betyr forslaget at det vil bli slutt på bokhandlerne sitt monopol. Aktørene må kjempe om kundene. Det betyr økt konkurranse, bedre utvalg og hyggelige priser for kundene, som i dette tilfellet er elever i skolen.

Fortsatt ønsker regjeringen å regulere markedet på en rekke områder. Det åpnes for å akseptere overgangsregler. Regjeringen minner også om at skolebøkene skal foreligge på nynorsk og bokmål på samme tid til samme pris. Disse reglene er med på å regulere den frie konkurransen. Det taper mange forbrukere på, og vi beklager selvsagt at regjeringen ikke tar steget fullt ut.

Likevel er denne nyheten gledelig. Monopolet står for fall, og konkurransen kan endelig ønskes velkommen også i denne bransjen.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Myten om Says lovMyten om Says lov
  Ikke engang Say trodde på Says lov.
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
 • Roboter iblant ossRoboter iblant oss
  Effektive altruister forstår lite av hvordan mennesker faktisk tenker og føler.
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • En storming skapte helvete på jordEn storming skapte helvete på jord
  Den 7. november 1917 stormet bolsjevikene Vinterpalasset i St. Petersburg.
 • Borgerlønn til alle?Borgerlønn til alle?
  Kan borgerlønn til alle være en god idé? Og hva skiller det fra Milton Friedmans forslag om negativ skatt?
 • Innvandring og SvalbardInnvandring og Svalbard
  Svalbard er et godt eksempel på hva som menes med fri innvandring. Egenfinansiert innvandring for fredelige mennesker.