Ukategorisert

Kinoen bør selges

Det er ikke en kommunal oppgave å drive kino. Kommunen bør ikke stå bak driften uansett om den er organisert som en kommunal virksomhet eller gjennom et selskap, for eksempel aksjeselskap.

I mange kommuner er drift av kinoen en viktig og prioritert oppgave. Altfor mange kommuner har tatt på seg oppgaven med å drive kinoen, en oppgave som private aktører bør stå bak. Heldigvis har noen skjønt at kinoen kan privatiseres, og med dette ordet mener skribenten private eiere bokstavelig talt. Sandnes kommune i Rogaland kan komme til å privatisere kinodriften, et trekk Liberaleren støtter.

Det er varaordføreren i Sandnes som ønsker å selge kommunens aksjer i selskapet Kino 1 Stavanger-Sandnes. Varaordfører Pål Morten Borgli kommer med denne uttalelsen til NRK Rogaland.

Det er ikke en offentlig oppgave å drive kulturformidler. Kinodriften kan lett overlates til private aktører, og dersom markedet er tilstede for inntjening vil aktører stå i kø for å overta. Disse aktørene må få konkurrere i et markedet der subsidier er et fremmedord. Med like konkurransevilkår er det ingen ting i veien for at kinodriften kan overlates til private krefter.

Ja til privatisering også av kinodriften!

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Yngve Opsvik
Yngve Opsvik
16 years ago

Men, hr. Solvik, om kinodriften overlates til private aktører og det IKKE finnes inntjeningspoteniale, hva da? Er det ikke i vårt sammfuns interesse at alle får utviklet seg selv gjennom å delta som publikummere i kulturlivet? Vil ikke dette skape sunnere mennesker, og vil vi ikke alle ha sunne mennesker rundt oss? Vil det ikke vere godt for Norge at det for eksempel bor mennesker også på bygdene, og vil ikke flere subsidierte kinoer føre til at det finnes en grunn mindre til å flytte fra bygda? Er det ikke slik at om man måtte kjøre langt til nærmeste kino,… Read more »

Bønna
Bønna
16 years ago

Hei Yngve. En liberalist setter grenser for hva offentlig sektor skal engasjere seg i. Kinodriften ligger ikke innenfor disse grensene. Det er mange grunner til liberalister ikke vil at kommunene skal drive kinoer. Alt fra målet om reduserte skatter og avgifter til like konkurransevilkår mellom aktørene. Er det ikke penger å tjene på kinodrift, og i noen kommuner vil den problemstillingen uten tvil være tilstede, kan en ikke forvente at private aktører vil bruke ressurser på en slik satsing. Det betyr at deler av befolkningen blir uten en kino, og for min del er det helt i orden. Det er… Read more »

Dilbert J. Granlund
Dilbert J. Granlund
14 years ago

«Markedet er alltid mer mangfoldig enn det en politisk komite (en kommunalt ansatt kinosjef, kinostyre, avdelingsstyre, kommunestyre osv) kan komme frem til.» I tilfellet med kinodrift er dette utsagnet positivt feil. Norge er heldige som har hatt tradisjon for kommunal kinodrift. I Sverige er det private kinokjeder som driver kinoene. Kjedene er igjen eid av filmdistributørene (f.eks. Svensk Filmindustri, SF), og viser bare filmer som er distribuert gjennom disse. Så hvis du vil du se en film distribuert av Sandrew Metronome, så nytter det ikke å gå på den lokale SF-kinoen. Hvor mange steder i Norge, utenom de store byene,… Read more »

Fra arkivet