Ukategorisert

Kan journalister ha meninger om politikk?

Gro Holm har gjort en stor tabbe: Hun har innrømmet at hun har meninger om politikk.

Gro Holm, NRKs nyhetsredaktør, har uttalt til Dagens Næringsliv at hun «ikke har noe i mot et regjeringsskifte». Nå viser det seg også at hun var medlem av SVs ungdomsorganisasjon på 1970-tallet. I dag får hun avdempet kritikk fra en rekke kanter, og Aftenpostens kommentator ber henne om å trekke seg fra sitt redaksjonelle ansvar frem til valget er over.

For journalister, som har blitt sendt til jorden av Gud med eneste oppgave å stå for en nøytral og objektiv nyhetsdekning, kan da ikke ha meninger om politikk?

Det eksisterer nemlig en ekstremt naiv holdning om at media er «objektive». Dette er selvsagt ikke tilfelle. Media er ikke en stor svart boks, media består av mennesker, og mennesker har holdninger. Selv om en journalist ikke går åpent ut med det vil han eller hun ha politiske meninger. Som Liberalerens redaktør skrev tidligere i dag har Norge også en lang historie med partipolitiske aviser. Vi må heller ikke glemme pressestøtten, som Liberaleren har skrevet en rekke artikler om opp gjennom årene. Hvor mange aviser som mottar pressestøtte skriver kritisk om pressestøtten og om subsidiesamfunnet generelt?

Heller enn å late som om de er objektive bør derfor media og journalister være helt åpne om deres politiske tilknytninger og sympatier. Da kan folk flest vurdere vinklingen på nyhetene selv. Undertegnede vil derfor gi Gro Holm ros for å være åpen om sitt ønske om regjeringsskifte, og oppfordre alle andre journalister, i alle fall de som skriver om politikk, å flagge sine sympatier.

Dersom noen skulle være i tvil om Liberalerens sympatier: Les om vår redaksjonelle linje

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer