Ukategorisert

Velg selv

Fristen for å søke studieplass til høsten nærmer seg raskt. Liberaleren oppfordrer potensielle studenter til å stort sett ignorere råd fra politikere, eksperter, veiledere og andre autoriteter, og heller velge selv.

«Norge mangler sykepleiere»
«I disse yrkene er du garantert jobb»
«Stort behov for ingeniører»
«Studer realfag, få jobb»

Dette er typiske avisoverskrifter den siste måneden. Alle er fulle av åpenbart velmenende råd til unge som skal søke på studier.

Liberaleren har imidlertid et annet råd: Ikke hør på eksperter, politikere eller andre som har tanker om hva Norge vil trenge i fremtiden. Lytt i stedet til ditt eget hjerte, og velg den utdanningen som du egentlig, innerst inne, har lyst til å ta.

Det er mange grunner til at en ikke bør legge for stor vekt på råd fra eksperter. For det første tar de som regel feil. Det er ekstremt vanskelig å spå om fremtiden, og det gjelder også arbeidsmarkedet. Markedet, økonomien, teknologien forandrer seg, og det som det i dag virker som om det vil være stort behov for om noen år kan raskt bli helt foreldet og uinteressant.

For det andre, det man liker blir man som regel god på, og iallefall langt bedre på enn det man ikke liker! Det spiller ingen rolle om det er stort behov for ingeniører dersom man ikke i det hele tatt liker matte, fysikk eller data, for hvordan skal man da kunne bli en god ingeniør?

De fleste utdanningsråd er også farget av hva «the establishment» synes er viktige og moralske yrker. Dette betyr at ingeniørfag (vi skal bygge landet) og helsefag (vi må ta vare på de syke) blir stilt i et positivt lys, mens mer moderne utdanninger som design, kommunikasjon, hudpleie og idrett blir sett noe ned på.

Det er viktig å ikke overdrive betydningen av valg av utdanning. Dersom du starter på en utdannelse som du finner ut at ikke trives med så er det tross alt bare å slutte og starte på noe nytt. Ingen beslutninger er for livet, hver eneste dag er et nytt valg.

Men valg av utdannelse er likevel for viktig til å overlate til andre. Velg selv.

Mest lest

Arrangementer