Ukategorisert

TANSTAAFL

For å lette integreringen skal alle 4- og 5-åringer i en av Oslos bydel få såkalt gratis barnehave. Både byrådet, bystyret, og regjeringen burde huske tanstaafl.

Hva tanstaafl står for? «There ain’t no such thing as a free lunch». Det er ingenting som er gratis. Det er alltid noen som betaler regningen. I dette tilfellet vil foreldrene til de barnene det gjelder få kostnadsfri barnehaveplass. Regningen får imidlertid de og alle andre som betaler skatt igjen på skatteseddelen.

Begrepet «gratis» kan ikke forståes bokstavelig – så lenge det er en vare eller tjeneste som faktisk koster noe å produsere. Sosialistene elsker å bruke gratis-begrepet. Høyresiden bør bli like flinke til å bruke en presisering som synliggjør at det faktisk finnes en regning som skal betales.

Hva med: «Kostnadsfri for bruker»?

Så kan man naturligvis diskutere hva som er effektiv integreringspolitikk.

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
coz
coz
15 years ago

tja, hvis barna lærer seg norsk pga dette tilbudet så vil jeg se på det som et bra tiltak innen integreringspolitikk.

men å kalle ting for hva de er hadde også gjort seg(«kostnadsfri for bruker»)

Tor Fredrik
Tor Fredrik
15 years ago

Hva er det egentlig som skal integreres her..?

Ravnen
Ravnen
15 years ago

Å bruke begrepet «gratis» i en slik sammenheng er selvfølgelig bare tull. I beste fall kan en kalle slikt for slurvete tale.

Skulle man være korrekt burde man si «De som skal betale barnehagene har blitt tvunget til å betale. Vi har truet dem med bøter og fengselsstraffer dersom de ikke betaler.» Det vil ihvertfall være mer korrekt enn å si at barnehagene er «gratis».

Helge Magnus
Helge Magnus
15 years ago

Apropos gratis lunsj, liberalister har sin egen variant av denne logiske villfarelsen, nemlig at man med lavere skatter får så mye mer penger til overs til alt mulig gøy. Det stemmer jo ikke, for det man i et liberalistisk idealsamfunn slipper å betale i skatt må man i stedet betale for eksempel i premie til private forsikringsselskaper. Å leve blir like dyrt.

- Kjetil
- Kjetil
15 years ago

Joa, men når staten driver disse tjenestene blir de nesten hver gang dårligere og dyrere, og dessuten kan man i et liberalistisk system bestemme om man vil ha dem eller ikke.

Fra arkivet