Ukategorisert

Brenning av hekser

I vesten er det slutt på heksebrenning. Men utallige ofres fortsatt på et bål fyrt med narkotika.

En rekke norske medier har de siste dagene meldt om at en norsk student i Australia risikerer 20 års fengsel for smugling av narkotika. I følge Aftenposten mener det Australske politiet at nordmannen sammen med to andre importerte kokain for salg. I en ransaking fant politiet 3 kilo kokain i garasjen der mennene bodde.

Saken har ikke vært oppe i retten og skyldspørsmålet og straffens lengde er ikke bestemt. Jeg vet ikke om 20 år er en realistisk straff eller om dette er strafferammen. En må vel likevel anta at nordmannen vil få mange år i fengsel.

At noen skal bestemme at andre mennesker må tilbringe mange år av sitt liv i fengsel fordi de har oppbevart et visst kjemisk stoff i sin garasje med tanke om å selge dette videre i frivillige handler, er vanvittig.

I Norge, og mange andre land, har man sluttet å brenne hekser. På 1500-1700-tallet brente man hekser fordi man mente at de drev med trolldom. Bruk av trolldom forklarte høyere avlinger enn naboene, mindre sykdom, eller andre økonomiske eller sosiale forskjeller.

I dag er det utenkelig å brenne hekser i vestlige land. De fleste ser tilbake på heksebrenning som forferdelige handlinger og skylder på datidens mangel på rasjonalitet og kunnskap, og datidens barbaritet og tro på religiøse og andre autoriteter.

De samme menneskene ser det imidlertid som helt naturlig å gi årelange fengselsstraffer for å bruke, oppbevare eller selge narkotika. Kampen mot narkotika er nåtidens hekseprosess, men nesten ingen ser det.

Om 50 til 100 år ser folk seg forhåpentligvis tilbake på kampen mot narkotika på samme måte som vi ser tilbake på brenning av hekser.

Men det skjer bare dersom de rasjonelle kjemper for det.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer