Ukategorisert

Hvem skal sove i din seng?

Hotellkjeden Scandic nekter en kubansk delegasjon å bo på sine hoteller. Det må kjeden ha lov til, på samme måte som at du må kunne bestemme hvem som skal overnatte i din leilighet.

Hotellkjeden Scandic ble i fjor kjøpt opp av Hilton, som på grunn av den amerikanske boikotten av Cuba ikke ønsker gjester fra landet på sine hoteller. En kubansk delegasjon som skal delta på en reiselivsmesse i Norge er dermed nektet opphold på Hotell Scandic Edderkoppen, der delegasjonen har bodd flere år på rad.

Dette liker norske myndigheter og kvasi-myndigheter dårlig, i tur og orden har Antirasistisk senter, UD og LO Oslo reagert i dag. UD mener at Scandics oppførsel er ulovlig, LO ber regjeringen nekte selskaper som Scandic å drive næringsvirksomhet i Norge, og Antirasistisk senter har gått til politianmeldelse.

Jeg vet ikke hva LO reagerer mest mot, at deres kubanske venner (for eller mot Castro?) er nektet opphold eller at en amerikansk bedrift kan «overkjøre» den norske regjeringen på denne måten.

For liberalister er spørsmålet selvsagt enkelt, enhver hotelleier må selv bestemme hvem som skal få overnatte på hans eller hennes hotell, uavhengig av om eieren er amerikansk eller norsk. Dette på samme måte som at du og jeg må få bestemme hvem som skal få overnatte i våre hus og leiligheter.

De som måtte mislike at kubanske gjester ikke får overnatte på Scandic får heller boikotte kjeden, arrangere demonstrasjoner utenfor hotellene, skrive lange og kjedelige brev til ledelsen og opprette websider med informasjon om hvorfor de mener dette er galt. Så blir det opp til ledelsen i kjeden å eventuelt endre sin holdning.

Dette er den liberalistiske holdningen. Den sosialistiske holdningen er selvsagt at staten må bruke sitt voldsmonopol på å tvinge hotellkjedene til å åpne sine dører og re opp sine senger.

Ville de kubanske gjestene sovet godt dersom de visste at hotellets ledelse satt i fengsel fordi de foretrakk at kubanerne overnattet på et annet hotell?

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer