Ukategorisert

Politikere i bedriftsstyrer

Vannverkskandalen med NRV og RA2 har vært en gjenganger i media siden den først ble avdekket av Aftenposten. Nå får lokale politikertopper på Romerike gjennomgå i en granskningsrapport, melder NRK.

Nedre Romerike Vannverk og Renseanlegget RA-2 eies av kommunene på Romerike, og lokale politikertopper har bemannet styrene opp gjennom årene. 22 av dem får knusende kritikk i den endelige granskningsrapporten, melder NRK.

Distriktsrevisjonen mener styremedlemmene har visst om kritikkverdige forhold, men hver gang et tips om sammenblanding av vannverkssjefen Ivar T. Henriksens private økonomi med selskapenes økonomi ble tatt opp med Henriksen, og han avviste dette, unnlot politikerne å gjøre noe mer. Opp gjennom årene har styremedlemmene vært passive.

Det kan bli aktuelt med erstatningssøksmål.

Ivar T. Henriksen har i et intervju avvist alt sammen, og mener den virkelige skandalen er at det er brukt 15 millioner kroner på granskningen av selskapene. Nylig ble det gjennomført en auksjon av mye Henriksen hadde kjøpt inn for selskapenes regning. Han er i et intervju med Romerikes blad kritisk til auksjonen, og mener det svekker beredskapen tilø selskapene. Ifølge Aftenposten har Henriksen forsøkt å få andre til å skrive åpenbart falske fakturaer for oppdrag. Han har også forsøkt å legge penger tilbake i safen.

Politikerne tar til motmæle
mot granskningsrapporten fra distriktsrevisjonen. Siste ord er ikke sagt i denne saken, men det er på tide at det offentlige begynner å skille mellom sine roller; å være ansvarlige for et kommunalt tjenestetilbud trenger ikke å bety at også skal bedrive tjenesteproduksjon. Og helt konkret bør man vurdere å avvikle kommunalt eller interkommunalt eiede bedrifter, som i dette tilfellet.

Kommunene bør konsentrere seg om å definere sitt tjenestetilbud, og sette det ut på anbud, med kravspesifikasjoner som er tydelige og konkrete. Da kan den type virksomhet som politikerne på Romerike har sett gjennom fingrene med, forhåpentligvis opphøre.

Politikerne bør ut av bedriftsstyrer, og samrøret mellom politiske styringsorganer og kommunale, halvkommunale og interkommunalet bedrifter bør opphøre.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer