Ukategorisert

Brustad slår til igjen

Regjeringen har presentert sitt forslag for retningslinjer for mat og måltid i barnehagen. Hvis dette blir en realitet, mister foreldre og foresatte en betydelig del av ansvaret for egne barn.

Sammendraget viser at regjeringen ønsker å bestemme hva barna skal spise og når måltidene skal inntas for de håpefulle. Heldigvis bruker helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad ordet bør, og ikke skal i retningslinjene. Det gir rom for muligheter for rett til medbestemmelse for foreldre og foresatte.

Regjeringens forslag kan bety økte offentlig utgifter som må finansieres med skatt ettersom tanken om servering av to faste, ernæringsmessig fullverdige måltider lanseres. Maksimalprisen for en barnehageplass ligger fast, og for den summen vil kommunene eller bedriftene aldri kunne tilby fullverdige måltid for alle som bruker barnehagene.

Retningslinjene kommer etter at Sosial- og helsedirektoratet i 2005 gjennomførte en kartlegging av mat- og måltidstilbudet i landets barnehager. Den viste, ettersom politikere og byråkrater skal bestemme hva som er bra eller ikke, at barna spiser for lite sunn mat i barnehagene. Å spise kake eller andre søtsaker skal det bli slutt på, ifølge forslaget fra statsråd Brustad.

Det naturlige ville ha vært at politikerne holdt seg unna menyen i landets barnehager. Dette kan de ansatte, foreldre og foresatte få bestemme uten politisk innblanding fra regjeringen, Stortinget eller kommunepolitikerne.

Liberaleren har irritert seg over kravet om skattefinansiert skolemat. Skolematforslaget er en bagatell i forhold til retningslinjer for mat og måltid i barnehagen. Det bør være et tankekors for langt flere enn oss som er liberalister.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Piris
Piris
14 years ago

La heller skolene selv ta betalt for skoleoppholdet !
Dette kan være en egen betaling av foreldre til skolen barna går på …
pengene kan nettopp gå til dekning av skolemat !
Samtidig kan regjeringen senke skatten !

Fra arkivet

 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Keynes versus keynesianerneKeynes versus keynesianerne
  Keynes var en økonom for depresjoner.
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
 • Hvorfor skal du bry deg om kvinnedagen?Hvorfor skal du bry deg om kvinnedagen?
  Det blir mindre undertrykkelse i verden når kvinner har de samme individuelle rettigheter som menn.
 • Med samme begrunnelseMed samme begrunnelse
  Liberalister har alltid forsvart utsatte minoriteter, enten de er homofile eller religiøse fundamentalister. De er alle individer med like rettigheter.
 • Idealister i frihetens tjenesteIdealister i frihetens tjeneste
  Liberalister oppfører seg ikke slik sosialister mener at vi skal være. Vi er idealister som er opptatt av annet enn penger
 • Storflyplassen som ble et kaosStorflyplassen som ble et kaos
  Byggingen av Berlins nye flyplass skulle bevise at offentlig sektor kunne takle store prosjekter bedre enn den private.