Ukategorisert

Lokaldemokratiet: Hva kommer fra regjeringen?

På landsbasis er kvinneandelen i de nye kommunestyrene 37,4 prosent. Dette er en økning på 1,9 prosentpoeng i forhold til forrige periode, men altfor lite for kommunal- og regionalminister Åslaug Haga.

Liberaleren hadde en artikkel før valget der vi kommenterte trusselen fra Åslaug Haga. Nå foreligger valgresultatet, og statsråden gjentar trusselen som kan komme til å skade lokaldemokratiet.

I en pressemelding sier Haga at hun vil vurdere å innføre krav til bedre kjønnsmessig balanse på listeforslag ved lokalvalg. Hvis trusselen blir reell vil medlemmene i partiorganisasjonene miste eiendomsretten til egen partiorganisasjonen. Statlige krav i de forskjellige nominasjonsprosessene, gjennom for eksempel å endre valgloven, vil bety mindre demokrati, men flere kvinner i folkevalgte verv. Når en senterpartipolitiker neste gang taler varmt om lokaldemokratiet, bør vedkommende bli møtt med en hånelig latter. Senterpartiet ønsker mindre demokrati, og Åslaug Haga legger ikke skjul på dette i pressemeldingen som Kommunal – og regionaldepartementet har sendt ut i dag.

Tags:

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Erik Naggum
14 years ago

Det kan være kanskje produktivt å sammenligne denne kjønnskvoteringen, som om kvinner og menn har relevante egenskaper for deres politiske virke ut fra deres kjønn, med en annen, litt mer åpenbart uholdbar, kvotering basert på astrologi, slik at alle stjernetegn måtte ha like mange representanter. Siden vi har en mange «alternativ» medisin-vennlige tullinger blant politikerne og så mange som mener at man skal «respektere» allverdens psykiske lidelser (les: religioner og overtro), kan dette kanskje bli vanskelig for dem å avvise uten at de må tenke seg litt om.

Genese
14 years ago

Vi kan vel kanskje være enige om en ting: Senterpartiet vil helst styre ned til minste detalj. Det har vært en tradisjon i partiet over lang tid.

Per
Per
14 years ago

Men hvis kvinneandelen er 37,4 % er jo dette svært nær den «hellige» 40-prosentgrensa som man har satt som mål, og med en økning på 1,9 prosentpoeng går det jo med raske skritt den riktige veien. Hvis trenden fortsetter ved neste valg vil man være tett oppunder 40% kvinneandel. Så da må jeg virkelig si at jeg ikke skjønner Hagas problem. Dette løser seg av seg selv om et valg eller to. Ingen grunn til å innføre regler for kjønnsrepresentasjon på listeforslag.

Kjetil
Kjetil
14 years ago

Kan ikke noen få pensjonert Haga og sendt henne hjem til gården i stedet?

Fra arkivet