Ukategorisert

En lov til ingen nytte

I Stockholm sentrum er det igjen mulig å kjøpe sex, masse sex, selv om Sverige innførte en lov mot dette allerede i 1999. Liberalerens redaksjon rister på hodet av politikere som tror på forbudslinjen.

Sverige har hatt forbud mot sexkjøp siden 1. januar 1999. I morgen, onsdag 10. oktober, går høringsfristen ut for et lignende forbud som regjeringen har hatt på en høringsrunde. Regjeringen har fått mange forskjellige tilbakemeldinger på sitt forslag.

I går meldte Rapport på SVT at de prostituerte igjen er en del av gatebildet i den svenske hovedstaden. Liberaleren er ikke overrasket. Vi vet at lover og forbud ikke fungerer. Tvert imot har politiske inngrep mot personlig frihet en rekke bivirkninger. Menneskene tilpasser seg begrensningene og de som ønsker å få behovet dekket, omgår begrensningene. I Sverige ser en det i praksis på prostitusjon. I Norge har vi lignende erfaringer på narkotika og poker, to av temaene Liberaleren har skrevet mye om de siste årene. Forbud oppmuntrer til mørkere omsetning. Kriminelle miljø, der eiendomsretten ikke er hellig, får drahjelp av politikerne.

Til TV2 Nettavisen sier politiinspektør Kenth Svensson at prostitusjonen i Stockholm mer eller mindre forsvant fra gaten da forbudet mot sexkjøp ble innført i 1999. Politiinspektøren mener de prostituerte tok i bruk internett som en ny oppslagstavle. Han påpeker at tallet på prostituerte ikke sank, heller tvert imot. I dag har selgerne igjen trukket ut på gaten, og tallet på antall prostituerte i gatebildet har steget kraftig de siste årene. Et soleklart bevis på at forbudslinjen ikke fungerer i praksis.

I oppslaget på Rapport på SVT ble det hevdet at lave straffer kunne være en av årsakene til at forbudet var mislykket. Det er en tvilsom påstand ettersom for eksempel narkotikahandel har lange fengselsstraffer, både i Norge, i Sverige og i mange andre land. Det har ikke akkurat vært spesielt vellykket. I tillegg må det være forskjeller på ulike sanksjoner. En morder må få strengere straff sammenlignet med de som helt frivillig inngår en avtale om sex. Hvis kjøp av sex skal oppgraderes til noen års fengsel, vil vi med stormskritt nærmere oss dødsstraff for overlagt drap. Det er en utvikling ingen av partiene på Stortinget støtter. Heldigvis for det!

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
fabelfisk
14 years ago

Nå vil politiet også få lov til å sjekke telefonene til horekundene, uten at jeg helt skjønner hva de vil oppnå med det. Her er det noen som er så langt ute på viddene at det er skremmende. Å gjøre alt i vår makt for å hindre at noen må selge sex mot sin vilje – det er en selvfølge! Men i stedet for å ta bakmenn som bruker press, tvang, trusler, vold eller andre uakseptable midler for å få andre til å jobbe for seg, satser man nå på å forfølge horer og horekunder uavhengig av om de er… Read more »

Frode Jakobsen
Frode Jakobsen
14 years ago

Tenk på alle de menn som er snill og god , men som av en eller annenn har problemer med å finne seg en partner. Skal de nå måtte risikere bot eller fengsel for å å få dekket sitt grunnleggende behov for nærkontakt med en kvinne?
Ikke alle horekunder er kyniske drittsekker,mange er ensomme menn som søker litt nærhet!
Jeg er gift og har det godt. Men det er ikke alle som er like heldig!
Jeg hater norges «kommunist» lingje!

Fra arkivet