Ukategorisert

En lov til ingen nytte

I Stockholm sentrum er det igjen mulig å kjøpe sex, masse sex, selv om Sverige innførte en lov mot dette allerede i 1999. Liberalerens redaksjon rister på hodet av politikere som tror på forbudslinjen.

Sverige har hatt forbud mot sexkjøp siden 1. januar 1999. I morgen, onsdag 10. oktober, går høringsfristen ut for et lignende forbud som regjeringen har hatt på en høringsrunde. Regjeringen har fått mange forskjellige tilbakemeldinger på sitt forslag.

I går meldte Rapport på SVT at de prostituerte igjen er en del av gatebildet i den svenske hovedstaden. Liberaleren er ikke overrasket. Vi vet at lover og forbud ikke fungerer. Tvert imot har politiske inngrep mot personlig frihet en rekke bivirkninger. Menneskene tilpasser seg begrensningene og de som ønsker å få behovet dekket, omgår begrensningene. I Sverige ser en det i praksis på prostitusjon. I Norge har vi lignende erfaringer på narkotika og poker, to av temaene Liberaleren har skrevet mye om de siste årene. Forbud oppmuntrer til mørkere omsetning. Kriminelle miljø, der eiendomsretten ikke er hellig, får drahjelp av politikerne.

Til TV2 Nettavisen sier politiinspektør Kenth Svensson at prostitusjonen i Stockholm mer eller mindre forsvant fra gaten da forbudet mot sexkjøp ble innført i 1999. Politiinspektøren mener de prostituerte tok i bruk internett som en ny oppslagstavle. Han påpeker at tallet på prostituerte ikke sank, heller tvert imot. I dag har selgerne igjen trukket ut på gaten, og tallet på antall prostituerte i gatebildet har steget kraftig de siste årene. Et soleklart bevis på at forbudslinjen ikke fungerer i praksis.

I oppslaget på Rapport på SVT ble det hevdet at lave straffer kunne være en av årsakene til at forbudet var mislykket. Det er en tvilsom påstand ettersom for eksempel narkotikahandel har lange fengselsstraffer, både i Norge, i Sverige og i mange andre land. Det har ikke akkurat vært spesielt vellykket. I tillegg må det være forskjeller på ulike sanksjoner. En morder må få strengere straff sammenlignet med de som helt frivillig inngår en avtale om sex. Hvis kjøp av sex skal oppgraderes til noen års fengsel, vil vi med stormskritt nærmere oss dødsstraff for overlagt drap. Det er en utvikling ingen av partiene på Stortinget støtter. Heldigvis for det!

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer