Ukategorisert

Snokingen er i gang

Skattelistene for 2006 er lagt ut. De neste ukene er det fritt frem for alle som vil gjøre seg opp en mening om naboens forbruk svarer til inntekt og formue som er oppgitt til myndighetene.

At skattelistene kan være ganske misvisende, er tydeligvis ikke noe problem. Å tro at man vet noe, er som kjent nok til å utbasunere det for hele verden og dyrke fordommer, misunnelse og andre mer eller mindre syke drifter.

Årsaken til at tallene ikke stemmer er todelt. Inntektstallene er nettotall, altså en sum etter fradrag. For formue skyldes det at ligningsformue som regel ikke oppgis til full verdi.. Det betyr at de som forsvarer at staten skal offentliggjøre tallene, gjør det på helt feil grunnlag. Summene på skattelistene er misvisende.

Dessverre er dette et populært tilbud. I fjor var det 6,9 millioner søk det første døgnet. Retningslinjene til skatteetaten er endret noe, uten at det har påvirket standpunktet for oss som er imot at staten offentliggjør tall som alle er pliktige til å innberette.

Å se på skattelister kan sammenlignes med å se inn i naboens vindu, lytte på andres telefonsamtaler eller snuse på post som er feiladressert. Det er snoking. At vi får lov til å snoke med velsignelse av politikerne, oppmuntrer til en kikkermentalitet som gjødsler misunnelse. Derfor har ikke Liberaleren gjort som andre medier i dag. Vi har ikke offentliggjort noen opplysninger fra skattelistene, og vi er stolt over å ta avstand fra snoking.

Offentliggjøring av tallene har ikke medført press mot det høye skattenivået vi har i Norge. Derfor er ikke dette lengre et argument for å forsvare hensynsløse politikere eller Skatteetaten som kommer til å skryte av trefftallene som nettstedet oppnår de neste dagene.

0 0 vurderinger
Vurdering
8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
13 years ago

Kriminelle bander kan nå logge seg inn på skattelistene for å se hvilke personer det kan være lønnsomt å presse penger av, eller kidnappe deres nærmeste for å kreve løsepenger. Forleden konfronterte jeg en sosialist med dette åpenbare faktum – som jeg for øvrig har fra en annen sosialist som jobber i politiet. Den konfronterte sa da: “Blås! De har så de klarer seg likevel”. Med andre ord: Skaper du arbeidsplasser for andre og tjener mye penger, har du bare godt av at din kone blir kidnappet – sier sosialistene.

Simon
13 years ago

Godt sagt. Jeg skrev nettopp en liten epistel om samme emnet på stemdlf.no:

http://dlf.info/arkiv/001792.html

Thomas Olsen
Thomas Olsen
13 years ago

“Kriminelle bander kan nå logge seg inn på skattelistene for å se hvilke personer det kan være lønnsomt å presse penger av, eller kidnappe deres nærmeste for å kreve løsepenger.”

Eller de kan lese VG en hvilken som helst dag i uken.

Thomas Olsen
Thomas Olsen
13 years ago

Simon: Hvorfor kan du ikke bare skrive artikkel???

epis’tel -en, -tler (gj lat. fra gr, av epistellein ‘sende til ‘, jf apostel)
1 (avsnitt av) apostelbrev i Det nye testamente denne hellige e- står skrevet i Hebreerbrevet
2 dikt el. avhandling i brevform Holbergs epistler
3 spøk.: brev, artikkel

Preben Deichmann
Preben Deichmann
13 years ago

Problematikken med skattelister kan sees fra to sider. På den ene siden er det viktig at man kan ha innsyn og forsikre seg om at skattesystemet fungerer slik det skal. Vi ser jo til stadighet at det er veldig mange nullskatteytere her i landet. Jeg mener at de som har tjent seg rike, de fortjener de pengene og formuene de har opparbeidet seg. Å si da at man blir “straffet” for å skape arbeidsplasser og tjene mye penger blir helt feil. Man må ikke glemme at de som skaper arbeidsplasser ikke hadde kommet noen vei dersom noen ikke var villige… Read more »

Johan
Johan
13 years ago

Sosialistenes kronargument for å offentliggjøre skattelistene er at folk da kan tipse om personer som har eiendeler som ikke står i forhold til inntekt/formue, og på den måten avdekke svart økonomi.

Denne burde vi trekke lenger. Jeg kunne tenkt meg å publisere legejournalene til alle landets innbyggere en gang i året. På den måten kan folk tipse om folk som f.eks. er uføretrygdet uten at de er berettiget til det.

Ære være snokesamfunnet!

Preben
Preben
13 years ago

Så du mener at det er galt å avsløre tvilsomme økonomisaker? JEg nevnte dessuten ikke noe om tipsing og angiveri, men det at det er i alles interesse at de som ikke betaler den skatten de skal, blir avslørt. Og ja, dersom noen snylter trygd, så skal de få lov til å betale tilbake alle de kronene de har lurt til seg. Det er ikke noe sosialistisk over dét. Det kalles å være oppriktig og følge loven. Noen debattanter i dette forumet ser ut til å ha store problemer med at kriminelle blir straffet. Det å være liberal er vel… Read more »

Preben
Preben
13 years ago

Men samtidig som jeg oppfordrer til god debatt, måtte jo “Johan” som jeg tipper er herr Mosfjell, hoppe i det og skylde på sosialistene igjen. Dette begynner å bli morsomt. Du lever nok dessverre i feil land til feil tid. Du får hoppe i en tidsmaskin og ta deg en tur til Wisconsin, USA. Husk å sette årstallet et sted mellom 1947 og 1957. Du vil nok finne mange likesinnede der.

Mest lest

Fra arkivet