Ukategorisert

Bli kjent med den nye lederen

Lars-Henrik Michelsen hadde en drøm om å bli den siste Unge Venstre-lederen, ifølge et intervju Liberaleren gjorde med ungdomspolitikeren i juli 2004. Drømmen gikk ikke i oppfyllelse. Han ble erstattet av Anne Solsvik.

Navnediskusjonen pågår fortsatt i Unge Venstre. De som vil endre navnet til Liberal Ungdom er i klart mindretall. Derfor ble ikke Michelsen den siste lederen av Unge Venstre.

Anne Solsvik, født i 1981, er i dag lokalpolitiker, men hun har bred politisk erfaring. Hun har tidligere vært nestleder og internasjonal leder i Unge Venstre, og har jobbet som politisk rådgiver for Venstre på Stortinget. Hun ble i 2007 innvalgt som representant for Venstre i kommunestyret i Arendal.

Liberaleren har snakket med Solsvik om alt fra skatt til narkotikapolitikk. Selv om hun ikke deler alle våre standpunkt, er hun etter vår mening en spennende politiker som det skal bli morsomt å følge i årene som kommer.

Ønsker flat skatt
Liberaleren var spent på hvilket skattenivå Norge ville hatt dersom Anne Solsvik fikk bestemme dette helt alene?

–Jeg deler Unge Venstres syn i at vi må ha en økonomi der det offentlige spiller på lag med markedskreftene. Det skal lønne seg å jobbe og det skal lønne seg å velge miljøvennlige løsninger. Flat skatt og stort bunnfradrag er veien å gå, sier Solsvik.

Liberaleren er imot skatt, og vi mener skatt er tyveri.

Handel betyr utvikling
Det er deilig å høre den nye lederen i Unge Venstre snakker om frihandel. Der er Liberaleren enig med Solsvik.

–Som liberaler mener jeg at handel betyr utvikling. Handel skal være et område hvor alle stiller likt til deltakelse. Dette betyr at vesten har en stor jobb å gjøre ved å kutte egne subsidier og fjerne tollmurer som i dag møter mange utviklingsland på handelsmarkedet, sier hun.

Tenk om alle hadde tenkt som denne politikeren. Da ville de landene som vi i dag omtaler som rike faktisk bidratt med utviklingshjelp i praksis.

Feilslått narkotikapolitikk
Hva mener du om dagens narkotikapolitikk?

–Dagens narkotikapolitikk er feilslått. Vi har for lengst nådd et punkt hvor det er tydelig at narkotikapolitikken ikke bidrar til å gi de avhengige en bedre hverdag. Vi trenger en behandlingsdebatt og en legaliseringsdebatt for å komme videre. Jeg vil først og fremst prioritere behandlingsdebatten og er overbevist om at den må ligge til grunn for en reel legaliseringsdebatt, sier Solsvik.

Hun legger til at i dag står det syke mennesker i kø og de blir hele tiden stilt bakerst. Politikerne er redd for å tenke nytt og skyver utfordringene foran seg hele tiden. Det trengs flere behandlingstilbud, bedre ettervern. Nye medikamenter må bli en del av behandlingen for tunge brukere.

Liberaleren setter pris på politikere som tør å tenke nytt i dette spørsmålet. Den nye Unge Venstre lederen vil ikke gå så langt som vi ønsker, men hun vil i alle fall følge den samme gaten. Det er positivt!

La 16-åringene få stemme
Lars-Henrik Michelsen markerte seg ofte på saken om å senke stemmerettsalderen til 16 år. Han mener dagens regjering viser forakt for lokaldemokratiet. Liberaleren var spent på om Anne Solsvik også mener at 16-åringene bør kunne få stemme ved valg?

–Jeg ønsker å senke stemmeretten til 16 år ved alle valg, og at man er valgbar det år man fyller 16. Jeg håper snart vi også kan ta en debatt på hvilke andre rettigheter og plikter som må justeres rundt det å være myndig, å betale skatt og kunne straffes som et voksent menneske, sier Solsvik.

Poker?
Neste spørsmål fra Liberaleren ble formet som et stikkord, nemlig poker?

–Jeg er for at folk kan spille poker, og at det bør være kasino i Norge, sier hun.

Liberaleren håper Unge Venstre og Venstre, gjerne i samarbeid med FpU og Fremskrittspartiet, kan ta et grep i Stortinget, slik at det blir en reell debatt rundt gamling i Norge, en debatt der rammene ikke blir satt av Trond Giske som er imot det meste, bortsett fra Norsk Tipping.

Debatt om hvordan menneskene skal få bruke egne penger, er faktisk viktig for å synliggjøre hvem som skal ha eiendomsretten til egne penger.

Ja til EU
Som internasjonal leder i Unge Venstre har Anne Solsvik markert seg som en soleklar tilhenger av norsk medlemskap i EU. Der er hun på kollisjonskurs med mange liberalister, fra flere parti. Det ble naturlig å spørre hvorfor hun er for et norsk EU-medlemskap?

–Fredsprosjektet EU er en av de viktigste sakene for meg. Noen ting er ikke helt greia til nasjonalstaten alene. Miljø, utvikling, sikkerhet og forsvar er hovedområdene hvor det europeiske nivået er en del av løsningen. Folk skal ha muligheten til å påvirke der avgjørelser blir tatt, og jeg vil derfor at vi skal være tilstede der.

Påminnelser er en målsetning
Anne Solsvik er uten tvil en dyktig politiker, og hun deler en del av standpunktene som Liberaleren innehar. Vi ble nysgjerrig på hvilke målsetninger hun har for Unge Venstre mens hun er leder?

–Å Minne folk på at det kritiske punktet for klimaendringene er her, det har eksistert en stund og vi må ta et oppgjør med fossilalderen i dag! Klimaforliket må være et reelt grunnlag å få til endringer på.

Skribenten hadde lyst å sende artikkelen ”Er det farlig med klimaendringer?” til den nye lederen, men lot vær. I klimaspørsmålet er det vanskelig å bli enig med de fleste politikere. Vårt utgangspunkt, altså medlemmene i Liberalerens redaksjon, er litt spesielt ettersom vi har et hellig syn på eiendomsrett.

Anne Solsvik sine siste ord til liberalister gjennom dette intervjuet er et vakkert budskap som vi gjerne klapper for.

–Globaliseringen er et faktum og det kan bare gå vår vei, avslutter den nye Unge Venstre-lederen.

Bilder er hentet fra Unge Venstres hjemmeside

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer