Ukategorisert

Setter Giske på plass

–En kirkeminister fra Ap bør stå for et prinsipielt standpunkt som er mer i pakt med partiets tradisjoner enn det Trond Giske gjør. I statskirkesaken fører han en politikk som er reaksjonær, sier Reiulf Steen til Fritanke.no.

–Alle de gamle kjempene i Arbeiderpartiet var utmeldt av statskirken og motstandere av statskirkeordningen. Dette gjelder både Martin Tranmæl, Einar Gerhardsen, Trygve Bratteli og Haakon Lie, slår Reiulf Steen fast i intervjuet i den uavhengige nettavisen for livssyn og livssynspolitikk, eid og finansiert av Human-Etisk Forbund.

Reiulf Steen mener de som forsvarer statskirkeordningen arbeider for et syn som strider med et humanistisk grunnsyn og menneskerettighetsserklæringens krav om religionsfrihet og likestilling mellom religioner og livssyn.

Det er fornøyelig å registrere at Steen tar et oppgjør med Trond Giske. Liberaleren har tidligere kalt Arbeiderpartiets nye syn på statskirken for Giskes bastard. For Liberaleren er hele spørsmålet ganske enkelt: Skal det være virkelig religionsfrihet i Norge, må statskirkeordningen fjernes. Det skal ikke være noe samrøre mellom stat og kirke.

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Trond
14 years ago

Derfor bør alle som en skrive under på dette oppropet http://www.opprop.no/opprop.php?id=kirke

Jon
Jon
14 years ago

Jeg er fullstendig enig med Liberaleren, men i praksis vil det å skille stat og kirke bli problematisk. Kirken vil kunne stikke av gårde med enorme verdier, og dermed bli gitt makt gjennom disse. Hvem eier for eksempel alle kirkebygningene, prestegårdene og presteboligene? Staten, kirken, folket som fortsatt er medlem av statskirken osv?

En liberaler
En liberaler
14 years ago

Selv om jeg er prinsipielt enig i at religion og politikk ikke bør blandes, vet jeg vel ikke om Reiulf Steens syn er mer i pakt med Arbeiderpartiet enn Trond Giskes syn. Iflg Grunnloven må jo minst halvparten av statsrådene være medlemmer i Den norske kirke, og hvis dette hadde vært så problematisk for Arbeiderpartiet hadde de vel gått inn for å fjerne dette for lenge siden. Har de fremmet et slikt forslag i Stortinget noen gang?

Gunnar Andreassen
14 years ago

Dette er et vanskelig spørmsål. Vi er avhengige av kirken til dåp, konfirmasjon, bryllup, begravelse og ikke minst julefeiring. Tror ikke det finnes noen som vil avskaffe dette… Står også i gruinnloven at landet skal være kristent.

Fra arkivet