Ukategorisert

Kirken overlever uten staten

Den svenske kirken betegner seg som en folkekirke. Sverige har ikke lengre noe statskirke. Etter at stat og kirke skilte lag, økte tallet på søknader om utmelding kraftig, fra mellom 10.000 og 20.000 per år til et snitt på 55.000 per år.

Det er Dagen som refererer tallene for Svenska Kyrkan, tall som først ble publisert av nyhetsbyrået TT.

Fra november i fjor til november i år meldte 56.537 personer seg ut av Svenska Kyrkan. Det er 3.000 færre enn i den samme perioden i 2005-2006, viser statistikken.

Tallene fra Sverige viser at kirken overlever, selv om stat og kirke skiller lag. Det bør motivere mange arbeiderpartipolitikere som ikke ønsker et skille på grunn av frykt for at folkekirken skal forsvinne. Svenska Kyrkan er et eksempel på at en tidligere statlig koloss kan konkurrere med andre aktører om medlemmene.

For Liberaleren er spørsmålet veldig enkelt. Skal det være religionsfrihet i Norge, må statskirkeordningen fjernes. Vi hadde ment det samme selv om den Svenska Kyrkan hadde mistet alle medlemmene. Dessverre tenker vi annerledes enn Trond Giske som står bak et internt kompromiss i Arbeiderpartiet som Liberaleren har kalt for Giskes bastard.

Mest lest

Arrangementer