Ukategorisert

FrP vil forskjellsbehandle butikker

Fremskrittspartiet bør gå inn for å avvikle Norsk Tipping og Vinmonopolet, fremfor å gi nærbutikker betydelige konkurransefortrinn.

Joker er en kjede som markedsfører sine butikker for nærbutikker. Kjedens motto er: Helt i nærheten.

Hvis Ib Thomsen, stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, får bestemme skal Joker få selge vin og brennevin, mens for eksempel Rema 1000 ikke skal få muligheten til å tilby produkter som Vinmonopolet er alene om å tilby i dag.

Thomsen mener, ifølge Frp.no, at forskjellsbehandling skal videreutvikle nærbutikkene.

Forslaget er elendig, ut fra konkurransehensyn.

Fremskrittspartiet har ett godt poeng i artikkelen. Det er konkurransevridning når statlige selskap velger sine samarbeidspartnere. Norsk Tipping velger sine kommisjonærer, mens Posten velger butikker som skal ha post i butikk. Derfor er Liberaleren veldig opptatt av statens roller. Det er galskap at staten er lovgiver samtidig som staten er en aktør på forretningsvirksomhet. Det gir skjeve konkurranseforhold gjennom ulike typer særbehandling. Det er dette Ib Thomsen bør gripe fatt i, istedenfor å gjøre forskjellsbehandlingen større enn den allerede er.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Gunnar Andreassen
13 years ago

Synes vin i butikkene er interessant, men ikke brennevin, blir jo helt feil. Men nå er jo polet blitt mer moderne så er ikke nødvendig?

Weedar
Weedar
13 years ago

Hmm… etter å ha lest artikkelen på frp.no ser jeg ingeting som antyder det du sier? Hvorfor kan ikke den lokale Rema 1000 være en nærbutikk? Jeg tolker det dithen at han bruker ordet «nærbutikk» som «lokal butikk». Jeg kan ikke se at han sier han ønsker å ekskludere noen?

Weedar
Weedar
13 years ago

BMS: Artikkelen sier intet om hvem som bør få retten til å ha minipol og hvem som ikke bør få det. Etter hva jeg kan se har ditt eksempel med Rema 1000 vs Joker ingenting med artikkelen på frp.no å gjøre. Dette leser du inn i teksten, ikke ut av den, og angrepet på frp er etter mitt skjønn urimelig. En kan ikke skape et liberalistisk samfunn på én dag. På veien mot et rettferdig samfunn er frps forslag definitivt et skritt i riktig retning. I frps program står det at partiet ønsker «At ordningen med vinmonopol skal opphøre, og… Read more »

Weedar
Weedar
13 years ago

BMS, selv om du tolker teksten rett og nærbutikk forstås som en kjede som befinner seg X kilometer fra bysentrum favoriserer ikke dette en kjede fremfor en annen. Alle har anledning til å starte «nærbutikker» og tjene penger på slike. Og det er en forbedring at forbrukere skal kunne handle polvarer på Rimi eller en hvilken som helst nærbutikk fremfor å dra til et Vinmonopol. På veien mot et rettferdig samfunn synes jeg det er et skritt i rett retning, selv med din forståelse av teksten. Men selvsagt må målet være å avskaffe hele vinmonopolet, samt skatten på alkohol.

Fra arkivet