Magasin

Før høsten. Idag: Anne Solsvik

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er Anne Solsvik, leder i Unge Venstre. Hun har tidligere vært nestleder i samme organisasjon. Solsvik er også representant i Arendal kommunestyre. Bloggen hennes finner du her.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Har et allergisk forhold til alt man kan sette et ”godt norsk” – merke på, men må si at norske jordbær er helt nydelige. Håper de virkelig er gode og at det ikke er elendig adgang for utenlandske jordbær på markede som er grunnen….

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Har nok ingen land på en boikott liste. Det viktigste er at man tør å ta turen utenom der alle turistene er og se de sidene av landet styresetet ikke setter i et utstillingsvindu for turistene.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

I Unge Venstre har vi jobbet mot datalagringsdirektivet i mange år, vi har fått Venstre til å vedta motstand til det lenge før norske partier registrerte at direktivene ble behandlet i EU og har stått på skansen mot direktivet denne vinteren og våren. Vi har skrevet i aviser om direktivet og vært på gata med aksjoner.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Øke avgiftene på fossilt brensel. Veiprising er en stor del av løsningen og bør i større grad brukes. Personlig er jeg for å forby panelovner og engangsgriller, men her kan man jo kjøre på med en stor avgift.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Det er overflødig bilkjøring i de store byene i dag. Jeg mener personlig at alle byer bør legge om til bilfrie sentrum med kollektivtransport som løsningen inn til bykjernen. Bybane og buss nå!

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære i sommer?

Kan unnvære de fleste liberalistiske klassikere i sommer. Har ikke hatt så mye tid til å lese denne sommeren så for å ha det til gode til senere med å dra frem en liberalistisk klassiker.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene som endret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Døden på Oslo S, Ingvar Ambjørnsen, Pelle og Proffen.

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?~

Er så lei dette spørsmålet. Klimaendringene er dokumentert og vår menneskelige aktivitet en finger med i spillet. Nå er det bare ta inn over oss hvilke utfordringer vi står ovenfor og begynne å levere løsninger.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Det er mange å ta av, men det gjennomgående problemet er at det er en utrolig kjedelig gjeng. Det er ikke noe entusiasme med det de holder på med og de leverer ikke noen visjoner på vegne av departementet sitt. Solhjell hakker fortsatt på den forrige regjeringen uten å gjøre noe selv, Giske blir kun deling av pengesekken uten visjoner for kultur og en klimaminister i halv stilling vil aldri være 100% med.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sannsynlig som statsminister efter valget neste år?

Det må bli Erna Solberg. Man blir aldri en leder av å kun trekke på skuldrene og gjenta at man aksepterer alt. Skal man bli statsminister må man vise at man kan samarbeidet, men man kan ikke sitte der som en nikkedukke å bare akseptere alt. Det blir triste saker hvis Sandberg løper løpsk med sin innvandringsmotstand, og Jensen lover milliarder i alle retninger. I midten sitter Erna og gjentar mantraet; vi vil bare samarbeide.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

Dette er vanskelig når det gjelder de fleste partiene. Både SV og Frp er på så mange måter så langt fra det liberale ståstedet Unge Venstre har, men faller nok ned på Frp. Kan ikke støtte et parti som ikke forholder seg til klimautfordringene som en realitet, nekter å slippe folk som er forfulgt inn i landet og ikke ser på budsjettføring som en krevende oppgave.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Nå for tiden er jeg så oppgitt over personvernets status i samfunnet så jeg tror vi kunne hatt godt av en periode med Georg Apenes i sjefsstolen!

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Kan ikke si jeg er spesielt imponert over noen av de norske mediene.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Så klart bli Obama ny president!

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

Det er en lang rekke med krigsforbrytere fra Balkan og den neste på benken må bli Ratko Mladic. Kun på denne måte kan Balkan få lagt bak seg sin tragiske historie og fortsette arbeidet med å bli en del av den Europeiske Union.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Andre valgforskere enn Frank Aarebrot, og kvinnelige eksperter.

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Norsk kulturliv vil ikke oppleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister. Enten vil ikke Høyre gi FrP den statsrådposten eller Frp vil kutte den posten hvis de inntar regjeringslokalene alene.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

En ting er å jobbe inn rettigheter i lovverket, noe annet er å endre holdninger. Vi har en kjempejobb foran oss for å endre holdningene for å skape aksept for å være homofil, og ikke minst for at personer med minoritetsbakgrunn tørr å stå frem som homofile.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

Nei, men nå for tiden ligger det en bok som heter Overvåket av Ronald Bye og Finn Sjue der.

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Ledertrioen i Venstre; Lars Sponheim, Trine S. Grande og Ola Elvestuen.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer