Magasin

Før høsten. Idag: Hans Olav Lahlum

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er historiker og forfatter Hans Olav Lahlum. Han er aktuell med to bøker; om de amerikanske presidentene, og om Haakon Lie. Han har også skrevet en biografi om statsminister Oscar Torp. Les redaktørens anmeldelse her.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Ja takk begge deler, egentlig, jordbær er sunt og dessuten godt. Men de norske er jo ofte ferskere da, i hvert fall så lenge man selv befinner seg i Norge…

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Med to bøker og en årbokartikkel som skulle rekke bokhøsten, måtte jeg i årets ferie jobbe så mye at jeg ikke rakk å reise utenlands i det hele tatt. Men land med et anstrengt forhold til menneskerettigheter forsøker jeg generelt å unngå, så noen tur til OL i Kina hadde det nok uansett ikke blitt.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

I 2008 har jeg inntatt en avventede skeptisk holdning, så får vi se hvordan saken utvikler seg det neste året. Foreløpig har jeg notert det direktivet som enda en god grunn til at Norge bør holde seg utenfor EU.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Det er flere av dem, men trengselsavgift i storbyene tror jeg vil vise seg uunngåelig i løpet av få år.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Bedre og billigere kollektivtransport er selvsagt helt nødvendig, men om det er tilstrekkelig gjenstår å se.

– Hvilke liberalistiske klassikere kunne du ikke unnvære i sommer?

Må innrømme at jeg klarte meg godt uten alle sammen så langt i sommer, og nå er det jo unektelig september. Men jeg har da også måttet gjemme unna alle bøker uten relevans for innspurten på mine egne manus.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene som endret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Jeg syntes rekkefølgen var til dels svært mystisk, men har foreløpig ingen åpenbart berettigede klager hva angår bøker som ikke kom med på listen.

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Ja – og ja! Om de bare er menneskeskapte er jeg mer usikker på, men det er da også mindre viktig.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Den minst dyktige mener du? Etter de siste ukers hendelser og innstramningen i mindreårige asylsøkeres rettigheter må jeg vel dessverre svare Dag Terje Andersen. Men jeg har et ganske godt inntrykk av ham fra tidligere, så jeg håper det viser seg raskt forbigående.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sansynlig som statsminister efter valget neste år?

Jeg mangler fantasi til å se for meg hvordan Lars Sponheim eller Dagfinn Høybråten skal kunne bli statsminister, verken i 2009 eller senere.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

FrP leder fortsatt der, men konkurransen blir stadig sterkere.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Som tillitsvalgt i SV bør jeg vel være forpliktet til å svare Kristin Halvorsen. Men det gjør jeg da også med stor glede, hun kunne fått gjort mye for å utjevne forskjellene og øke friheten for de som har minst av den i dag.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Akademikeren i meg protesterer igjen på en vel noe tendensiøs problemstilling. Den underliggende er ellers en av dessverre alt for mange interessante problemstillinger som jeg en eller annen gang gjerne skulle brukt en del sider og timer først på å problematisere og så på å drøfte. Men jeg bør vel benytte anledningen til å skryte litt av Dagsavisens dekning, siden de nettopp har trykt en kronikk av meg og bestilt en til…

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Jeg tror fortsatt problemstillingen er feil. Men hvis Obama taper valget er det trolig først og fremst fordi han er for liberal og for langt til venstre for et knepent flertall velgere i et sterkt polarisert USA.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

Det er dessverre fortsatt en del gode, i betydningen onde, kandidater å velge på der. Jeg skulle gitt mye for å se Than Shwe og andre ledende generaler fra militærregimet i Burma sitte der og bli konfrontert med sine forbrytelser mot menneskeheten.

– – Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Vi hører generelt for lite både til og om ulike grupper av de svakest stilte midt i blant oss – og spør da også for lite etter dem.

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Er svært usikker på i hvor stor grad norsk kulturliv vil gjøre det, så jeg synes det er tryggest ikke å teste det ut empirisk.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Jeg er liberal i forhold til stort sett alle spørsmål som angår livssyn samt seksuell legning, så jeg gleder meg stort over at Norge i og med de nye endringene i ekteskapsloven er blitt et viktig foregangsland i forhold til likebehandling her. Vi kommer ikke mye lenger med lovvedtak i Norge, men det gjenstår både mange viktige vedtak i andre land og mye holdningsarbeid her i landet.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

Nei, det har jeg aldri hatt som noe mål i livet eller lagt noen planer for. Tror forresten jeg hadde resten av den siden en gang i fjor, så da må jeg vel kunne leve godt uten å ha vært med i den spalten i år? Og nå nettopp fikk jeg jo dessuten være med her i stedet…

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

En annen historiker og forfatter jeg har stor respekt for, Ivo de Figueiredo, kan sikkert gi både mer morsomme og mer interessante svar enn meg hvis han har tid og lyst.

Les også Liberalerens Festaften for USA-nerder.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer