Ukategorisert

Maktbase hos NRK

Denne uka har NRKs Brennpunkt-redaksjon lansert en interessant internettjeneste, «Maktbasen», der de har samlet informasjon om norske politikeres interesser i næringsvirksomhet og organisasjoner

Maktbasen setter sammen informasjon om lokal- og rikspolitikere fra flere datakilder, og presenterer informasjonen på en grafisk spennende og enkelt forståelig måte. I maktbasen kan du finne informasjon om lokalpolitikernes interesser i næringsvirksomhet, og stortingspolitikernes verv, næringsinteresser, og stemmegiving i Stortinget.

Man kunne selvsagt tenke seg at en slik database inneholdt ytterligere informasjon, f.eks om verv og interesser til partner og nær familie. Samtidig bør ikke en slik base ha for mye informasjon, personvernshensyn må stå sterkt som alltid.

Etter at basen ble publisert har det kommet opp forslag om at journalister også bør inkluderes i en slik maktbase, mellom annet har byråd Monica Mæland i Bergen foreslått dette.

Hva med ledere i næringsliv og forvaltning, store investorer, topper i forsvar og kirke? Alle prøver å påvirke politiske beslutninger i bestemte retninger, og det er nyttig å ha oversikt over skjulte agendaer og kryssende interesser.

Liberaleren, som er grunnleggende skeptisk til politikere sin evne til å prioritere «samfunnet» foran seg selv og sine egne interesser, synes det er bra at lisenspengene (som vi selvsagt er i mot), har blitt brukt til noe ganske nyttig og interessant. Vi håper at NRK Brennpunkt bruker mer tid og ressurser på å avsløre politikere som bruker sin posisjon til å prioritere seg selv og sine foran det norske folk. Det finnes nemlig garantert mange av dem.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
mr. nilsen
mr. nilsen
13 years ago

Er det ikke en liten selvmotsigelse?
At dere («Liberalister» -for et misbruk av ordet) setter pris på «Maktbasen», men ikke er villige til å betale for den..?

Jeg har iallefall for vane å betale for meg når jeg bruker tjenester som andre bruker sin tid på å gjøre tilgjengelig for meg.

..det er i stor grad det et samfunn er bygd på: bytte av tjenester og varer. Eller i vårt moderne samfunn: tjenester og varer mot penger.. F.eks. lisenspenger…

Oddmund
Oddmund
12 years ago

Vil stille meg noe kritisk til hele denne maktbasen. Spesielt med at det er NRK, som stats-kanal, som kjører løpet. For meg blir dette uklare roller.

Hadde dette vært ett mer liberalt land som Sveits eller USA hadde det nok kommet opp noen kritiske røster.

Media burde granske seg selve. F.eks den håpløse «tolkningen» som NTB (norsk telegrambyrå) fortar seg av mye som kommer inn av utenriks. Bare gjør en enkel sammenligning av samme nyhetssak på news.bbc.co.uk og en «ferdigfortolket» nyhet som kommer i NRK via NTB. Skjønner ikke at media ikke ser dette selv!

Fra arkivet