Ukategorisert

Slik skal landet styres

Skal kunnskap, tilfeldigheter eller magi styre landet vårt? Den siste uken har to politikere på Stortinget levert interessante svar på dette spørsmålet.

Et klassisk spørsmål fra liberalister til sosialister er det følgende: Hvis folk ikke er i stand til å ta vare på seg selv, hvorfor er politikerne bedre i stand til å gjøre det samme? Tilhører politikerne en spesiell type mennesker, spesielt intelligente, innsiktsfulle, kanskje valgt ut av Gud selv?

Denne uken har vi fått svar fra to ledende norske politikere.

Først ut var samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp). Etter at en forsker uttalte at veiutbygging ikke betyr så mye for næringsutvikling i distriktene, både fordi bedre kommunikasjoner faktisk kan føre til fraflytting og fordi bare en liten del av produksjonskostnadene kommer fra transport. Navarsete uttalte da til Aftenposten at «- Jeg velger å lytte til næringslivet, de som kjenner dette på kroppen. Møbelprodusenten på Sunnmøre og fiskeforhandleren i Nord-Norge sier noe annet. Forskeren er for meg irrelevant».

De siste par dagene har det kommet fram at Saera Khan (Ap) har hatt svært høye telefonregninger, så høye at Stortinget stoppet å betale regningene. Khan har mellom annet ringt spåkoner på Stortingets regning, men lover nå at hun skal betale tilbake. Khan uttaler til VG at «Hvis du drømmer at du er på butikken og handler, kan det for eksempel bety at det skjer noe nytt i livet ditt. Hvis du er løve, er du et høstbarn, du er ildfull og da blir du påvirket av den og den planeten». Til Saera Khans forsvar sier hun at hun ikke lar sine politiske syn bli påvirket av spådommene. Men tror vi på henne?

Det er selvsagt fritt fram for å tro på det man vil og høre på dem man vil. Men hvorfor skal tilfeldige spåkoner eller møbelprodusenter påvirke våre liv? Dette er, etter min mening, et av de beste argumentene for en liten stat. Navarsete og Khan har selvsagt også kommet med gode argumenter for ikke å stemme på dem i neste valg.

Til slutt et tips til Liv Signe Navarsete: Hvis du er det minste usikker på om det er fiskeren eller forskeren som har rett om veiutbygging, hva med å få nummeret til spåkona til Saera Khan?

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer