Ukategorisert

Hanssens brannfakkel

omtales som toppsak i flere medier: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen vil vurdere utdeling av heroin til tunge rusmisbrukere. At helseministeren er åpen for å vurdere forslaget, som er blitt møtt med avsky og/eller latterliggjøring, er positivt. Det er umulig å unngå debatten, efter dette.

Det er til Dagbladet at Hanssen kommer med sine kommentarer. Det er flere som har bidratt til å åpne øynene hans. Både rusavhengige og deres familie, såvel som et 14 år langt prosjekt i Sveits, og avgjørelsen om at Danmark skal begynne med et tilsvarende prosjekt neste år. Hanssen er blant dem som ofte passerer rusmiljøet på «Plata» ved Oslo Sentralbanestasjon. Enhver som går forbi denne forhutlede forsamlingen innser at dette er et liv som ikke er mennesker verdig.

Et samfunn kan bli målt på måten den behandler sine svakeste. I så måte viser nevnte rusmiljø at Norge står til stryk.

Debatten om henholdsvis avkriminalisering og legalisering har gått i flere tiår. I Norge har den liksom aldri tatt av – bortsett fra i Unge Venstre/Venstre, og i Fremskrittspartiets Ungdom. I Norge lever den urealistiske visjonen om et rusfritt samfunn videre.

Visjonen er urealistisk fordi den overser at mennesker til alle tider har ruset seg, av religiøse grunner, for sosialt samvær, eller av personlige grunner. Å vite hvorfor det enkelte individ ruser seg, er umulig for samfunnet å få oversikt over. Å hindre rus er nærmest umulig. Bedre blir det ikke av at myndighetene behandler ulike rusmidler forskjellig, avhengig av hva som er sosialt akseptert og ikke. Det betyr at flertallet setter standarden for hvilken rus og hvilke rusmidler som er akseptable å bruke.

Til tross for historiske belegg (empiri) for at forbud ikke virker, tviholder tilhengerne av nullvisjonen på forbud. Og tvang overfor dem som misbruker rus. Hva mer er, de som ikke er så tungt belastet med rusmisbruk at de kan tvangsbehandles skal rammes av straff for å bruke rusmidler som flertallet ikke aksepterer.

Forhåpentligvis kan helseministerens utspill bidra til at debatten ikke lenger kan stanses, eller synspunktet stigmatiseres.

Liberaleren skal gjøre sitt for at debatten kan gå videre.

Les andre artikler på Liberaleren om avkriminalisering.

Tags:

9 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Grenseløs
13 years ago

Forbudslinjen er idiotisk, uansett hvilke vinkler man ser det fra, bortsett fra fra maktens høyborger. Eliten er redd for hva folk vil si hvis de innrømmer at de har tatt feil om forbudet, og at folk da vil lure på hva de ellers har tatt feil om eller løyet om.

Med andre ord: de vil heller la folk lide og dø enn å innføre fornuftige løsninger. De har mye å stå til ansvar for.

Torbjørn Busæt
13 years ago

FAKTA om RUS o RUSMIDLER? Anonymt og uten pekefinger.

Send SMS eller ring til 08588

Grenseløs
13 years ago

Til torbjørn i «rustelefonen». Den var god eller rettere sagt latterlig. Den som ringer til dere får slett ikke fakta, men propaganda.

Rusfri
Rusfri
13 years ago

Å gi heroin til rusavhengige kan settes på lik linje med Hitlers og hans gass kammer, Gift på statens regning er forkastelig!! Hva med alle de rusavhengige som er blitt rusfri uten legemiddelassistert behandling? Det er flere av dem enn hva som noen gang kommer frem i media.Personlighets endring er det som skal til og de fleste behøver hjelp til det, ikke hjelp til å ruse seg det får alle til, med eller uten statens hjelp. Behandling For rusavhengige i Norge begynner endelig å bære frukter («Dette uten å gi dem dop»)Så hvorfor stagnere dette bare for å utsette hele… Read more »

Pancho Nist
Pancho Nist
13 years ago

Hansen’s forslag diskriminerer andre grupper av rusavhengige og misbrukere. Vi vil ha gratis alkohol til avhengige. Selv kunne jeg tenke meg en kasse øl levert på døra en gang i måneden.

Mats
13 years ago

Pancho, Hvorfor skal du få gratis alkohol når prisnivået på denne rusgiften er overkommelig, t.o.m for de mest avdanka drankerne? Årsaken til at heroin gis ut billig, og i noen tilfeller gratis, er fordi prisnivået er det største problemet med heroin. Det fører til en livsstil som er LANGT mer dødelig enn stoffet i seg selv. Det fører også til enormt med kriminalitet, som går ut over oss alle. Jeg mener selv en slik ordning Sveits, Nederland og endel andre land er alt for restriktiv, men resultatene de har hatt snakker for seg selv: STRIKING FALL IN ADDICTS’ CRIME Switzerland… Read more »

trackback
13 years ago

[…] Hanssens brannfakkel | 1. desember 2008 […]

trackback
13 years ago

[…] Hanssens brannfakkel | 1. desember 2008 […]

trackback
13 years ago

[…] Hanssens brannfakkel | 1. desember 2008 […]

Fra arkivet