Ukategorisert

Bussruter på anbud gir billigere og bedre tilbud

Politikken til Fremskrittspartiet og Høyre fungerer på samferdsel, og det betyr at politikken også må være vellykket i andre deler av offentlig sektor.

Bussruter som settes ut på anbud har ført til reduserte kostnader og bedre tilbud, viser en rapport ifølge Kommunal Rapport. ffrbussvinter

I rapporten «Anbud på norsk» har to forskere ved Transportøkonomisk institutt (TØI) sett på erfaringene med konkurranseutsetting av busstjenester i Norge. Konklusjonen er at kostnadene har blitt redusert og tilbudet har blitt bedre. Samtidig har sjåførenes lønn ikke blitt redusert.

Fremskrittspartiet og Høyre er stortingspartiene som ønsker utstrakt bruk av konkurranseutsetting, på alt fra samferdsel til eldreomsorg.

Å konkurranseutsette en tjeneste, betyr ikke at offentlig sektor kvitter seg med alle de skattefinansierte utgiftene. Tjenesten er skattefinansiert, men private aktører konkurrerer om å få oppdraget fra det offentlige. Gevinsten kan politikerne bruke til å redusere skatter og avgifter, eller styrke andre skattefinansierte tjenester som er i regi av staten, fylkeskommunen eller kommunen.

Liberaleren publiserte en artikkel i 2007 som tar for seg forskjellen mellom privatisering og konkurranseutsetting.

0 0 vurderinger
Vurdering
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Runar
Runar
11 years ago

Dette stod det også om på forsiden av en avis jeg så i dag, Aftenposten hvis jeg husker riktig. Ved siden av informasjonen om at tilbudet var blitt bedre og billigere var det en kommentar fra SVs Audun Lysbakken om at han ikke tror på konkurranseutsetting.

Selv ikke faktaopplysning om at tilbudet har blitt bedre og billigere biter altså på SVs Lysbakken. Tro overstyrer kunnskap. Man kan bare konkludere med at Lysbakkens sosialisme ikke er en ideologi, men en religion…

Fra Liberalerens arkiv

 • Med samme begrunnelseMed samme begrunnelse
  Liberalister har alltid forsvart utsatte minoriteter, enten de er homofile eller religiøse fundamentalister. De er alle individer med like rettigheter.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • Borgerlønn til alle?Borgerlønn til alle?
  Kan borgerlønn til alle være en god idé? Og hva skiller det fra Milton Friedmans forslag om negativ skatt?
 • DødsstraffDødsstraff
  Den mest fundamentale straffemetode blir stadig mindre brukt. Hvorfor er dødsstraff galt?
 • Norge som føderal republikk?Norge som føderal republikk?
  Norge er et parlamentarisk demokrati, men dét var ikke hva grunnlovsfedrene så for seg.
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Antirasistisk Senter trivialiserer fascismenAntirasistisk Senter trivialiserer fascismen
  Antirasistisk Senter bidrar til å senke sensitiviteten til fremmedfiendtlige og autoritære tanker.