Diverse, Magasin

Marihuanamarsjen – årets skuffelse

Som tidligere varslet deltok jeg i årets Marihuanamarsj. Som sosial happening er den sikkert positiv for deltagerne, men som politisk manifestasjon har den i sin nåværede form liten verdi.

Marsjen arrangeres av NORMAL. Det ideologiske aspektet begrunnet jeg før fjorårets marsj. Som selv med dårligere oppmøte mener jeg var bedre enn årets arrangement.

For å ta det positive først. Det var langt flere tilstede iår enn ifjor. Det kan ha sammenheng med god mobilisering – eller med det fine været. Folk virket avslappet og å være i godt humør. Det var stor gjensynsglede. DJ Merman spilte.

Det negative var at det ikke var noen appell på Youngstorvet, den ble først avholdt på slutten av marsjen, på Grev Wedels plass. Det var der marsjen endte iår, ikke på Kontraskjæret – der den pleier å ende opp. Sofie fortalte Liberaleren at Arild Knutsen ikke kunne være tilstede før ved slutten av marsjen. Derfor ble appellen lagt dit. Til publikum sa hun: «Det var Arild vi ønsket oss, og det var Arild vi fikk.»

Sofies utsagn går rett til kjernen av den kritikken jeg fremmet mot gjennomføringen av Marihuanamarsjen for et par år siden: Det er mange både organisasjoner og enkeltpersoner som støtter legalisering av marihuana. Man er ikke avhengig av NORMAL alene, men man bør tvert imot bygge allianser med de andre som deler standpunktene. Da burde man invitere også andre talere enn Arild Knutsen (og ikke et vondt ord om ham! Innsatsen hans i denne saken er formidabel).

Ut fra de tilstedeværende kan det virke som om det sosiale aspektet ved møtet er viktigere enn den politiske markeringen. Isåfall bør Marihuanamarsjen i sin nåværende form legges ned, og erstattes av et sosialt arrangement for de som vektlegger dette. Det er jo så mange steder man kan få utløp for sitt politiske engasjement i for bindelse med standpunktet om legalisering av marihuana.

Den løpeseddelen som et fåtall fikk utdelt hadde ihvertfall et bra slagord:

«Remember prohibition? It still doesn’t work»

(NB! Bilder blir lagt til artikkelen senere)

10 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kardaffi
Kardaffi
12 years ago

Dette kunne jeg sagt før marsjen ble avholdt. Den beste politiske markeringen man kunne ha hatt var å hatt 2 podier med en mikrofon og fått hvilken som helst politiker som er imot forbudet, til å stille opp. Og så hatt en som er god til å debattere for seg hva gjelder legalisering til å kle av vedkommendes argumenter (Det eneste som trengs er kunnskap om emnet, ingenting annet) Da ville folk fått sett og hørt at motstandere har faktisk ingen argumenter mot RUSMIDLER, ikke bare cannabis. Når det er sagt, NORMAL burde legges ned og man burde heller fått… Read more »

Håkon G
Håkon G
12 years ago

Arild knutsen kommer da fra FHN og LUHM så vidt jeg vet, så NORMAL var veldig glad for at han ville stille opp med en apell.

Bjørn E
Bjørn E
12 years ago

Syns alltid det er Arild som står frem jeg, for uvitende kan det vel virke som miljøet som prøver å få igjennom nye og fornuftigere retningslinjer i norsk narkotikapolitikk er vel skrantent 🙂 Og hvis ikke politikken bak marsjen blir fremhevet til et høyere nivå koker jo dette bare ned til EN dag i året da folk tør røyke seg en bønne i sentrum. Kanskje problemet er at folk flest «driter i» (unskyld uttrykket) om folk røyker bønner eller ikke? Nettopp av den grunn som er beskrevet i ett innlegg over her 😉 De ferreste tror vel at det å… Read more »

Sven
Sven
12 years ago

@ Kardaffi

høres ut som en glimrende ide.
jeg sybes DU bør organisere en slik debat.
men det er vel enklere å sitte på sidelinja og synse enn å gjøre noe sjøl…

Kardaffi
Kardaffi
12 years ago

@ Sven Da jeg anser NORMAL for å være idiotiske, tragiske og ikke noe bedre enn staten selv, så kan jeg med umulighet støtte deres aksjoner sålenge de ikke støtter min (legalisering/Avkriminalisering av alle rusmidler). Faktum er at NORMAL er som folk flest, sålenge de får sitt cannabis legalisert kunne de ikke brydd seg mindre om alle andre rusmidler. Akkurat som dagens alkoholdrikkende nordmenn ikke kunne brydd seg mindre om cannabis såelnge de får ha sin alkohol i fred. Dessuten, du skal bare vite hvor ofte jeg har prøvd å engasjert meg diverse steder bare for å få høre «Si… Read more »

Anonym
Anonym
12 years ago

@Kardaffi

En legalisering av cannabis ville til en viss grad ført til et mer liberalt syn på andre ulovlige rusmidler også.

Johan Wiqvist
Johan Wiqvist
12 years ago

Tenk viss det hadde varit 1500(eller hvor mange det nå var), alkoholiker som gått sammen gjenom sentrum. Da hadde det nok ikke gått så stille å roligt som det var i lørdags.

Er enig i at alle rusmiddel bør legaliseres, en organisasjon som jobber for det er FHN(Foreningen for Human Narkotikapolitikk), den samme som Arild Knutsen er leder for(jeg selv og). Vi jobber bland annet for at legalisere alle narkotiske stoffer så du som ønsker en slik organsisasjon er varmt velkommen til FHN.

Stein Hoftvedt
12 years ago

Marihuanamarsjen i år var preget av at Normal knapt nok viste seg, og de parolene som ble båret var plukket ut i siste liten fra haugen fra i fjor. Det var ingen forsøk fra Normal på å melde seg på i den debatten som har foregått det siste året, bare en gjentakelseshandling. Men været var bra og folka var hyggelige, så det var da ikke bortkastet heller. Det finnes nok likevel et behov for et særskilt initiativ for legalisering av hasj og marihuana, men det er på tide å være offensive, det vil si søke støtte for konkrete reformer, og… Read more »

Segimundus
Segimundus
12 years ago

Er ikke den beste måten å søke støtte for en slik politikk å finne i å samarbeide med motstandere av restriksjoner på tobakk og alkohol?

SUDK
SUDK
11 years ago

Legalisering av alle rusmidler er ikke det samme som legalisering av cannabis. Jeg har ikke tatt stilling til legalisering og regulering av alle rusmidler, men jeg vet ihvertfall at forbud ikke fungerer. Viktigste er å få cannabis vekk fra kriminelle miljøet i første omgang.

<3

Fra arkivet